19.1 C
Athens
Monday, May 6, 2024
More

    Xαστούκι του ΣτΕ για fast track αδειοδοτήσεις

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε μια δυσμενή απόφαση αναφορικά με τις fast track αδειοδοτήσεις σε θέματα σημαντικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Αφού αποδέχθηκε την προσφυγή δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων, το Ε΄ Τμήμα ακύρωσε τις αποφάσεις που είχαν τροποποιήσει, με απόφαση υπηρεσιακών στελεχών, τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ως προς δύο πτυχές τους.

    Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε αυτές τις αποφάσεις καθώς κρίθηκε ότι δεν είχαν αξιολογηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις από την πολιτεία και επιπλέον, αγνοήθηκε η διαδικασία διαβούλευσης με το κοινό. Η προσφυγή υποβλήθηκε το 2017 από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και το Πανελλήνιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Επρόκειτο για απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία είχαν τροποποιηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας (οι οποίοι είχαν εγκριθεί για πρώτη φορά το 2014). Πριν τη δικαστική απόφαση, η ίδια υπηρεσία εξέδωσε νέα απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων το 2021, η οποία συμπεριλήφθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου.

    Το ΣτΕ έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των δύο οργανώσεων και ακύρωσε δύο πτυχές της περιβαλλοντικής αδειοδότησης: την άδεια μεταφοράς περίπου 25.000 τόνων απορριμματογενούς καυσίμου (RDF) τον μήνα μέσω πλοίων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Και την παρέκκλιση που είχε δοθεί στις εκπομπές ολικού οργανικού άνθρακα (TOC), οι οποίες ωστόσο διευκρινιζόταν ότι δεν σχετίζονται με την καύση RDF, αλλά διαφορετικών τύπων αργίλου από το ορυχείο της εταιρείας στο Σέσκλο.

    Πιο συγκεκριμένα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αδειοδότηση της εταιρείας στα συγκεκριμένα δύο θέματα. «Η διοίκηση οφείλει να αιτιολογήσει το ουσιώδες ή μη της παρέκκλισης και της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων βάσει κριτηρίων στα οποία περιλαμβάνεται η επιρροή των αυξημένων ορίων εκπομπών στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Προς τούτο δεν αρκεί η απλή διαπίστωση ότι η αύξηση των ορίων εκπομπής TOC δεν προέρχεται από τη συναποτέφρωση αποβλήτων», αναφέρει.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα