23.5 C
Athens
Monday, May 6, 2024
More

    Tο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων γίνεται Ακαδημία

    Με την τεχνολογία 3D, παρουσιάστηκαν στο Ξενοδοχείο St. George Lycabettus. οι μελέτες ανακατασκευής του κτιρίου της οδού Πατησίων 61, όπου έζησε η Μαρία Κάλλας από το 1937 έως το 1945.

    Η παρουσίαση έγινε παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Χαρη Δούκα και σε συνεργασία  με την ομάδα των αρχιτεκτόνων που εκπόνησαν τις μελέτες για την ανακατασκευή του κτιρίου καθώς και την ομάδα των αναδόχων που ανέλαβαν τις εργασίες αυτές, ώστε να στεγαστεί σε αυτό η Ακαδημία που φέρει το όνομά της.

    Spiti_Marias_Callas
    Αυτή θα είναι η νέα εικόνα του σπιτιού της στην Πατησίων που θα φιλοξενήσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης

     

    Η πρόεδρο της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία ΚάλλαςΒάσω Παπαντωνίου, χάρη στο όραμα και τις πολύχρονες προσπάθειες της οποίας θα υλοποιηθεί το εξαιρετικά δύσκολο αυτό εγχείρημα, έκανε λόγο για έναν «προσωπικό μαραθώνιο», που ξεκίνησε από το 2007, την εποχή που το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κτιρίου. Ακολούθησε, άμεσα, η δημιουργία των πρώτων σχεδίων από τον σημαντικό αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, οι εργασίες ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσουν καθώς το 2009 έγινε κατάληψη του κτιρίου. «Οι κύριοι αυτοί έμειναν έξι χρόνια. Κατέστρεψαν το Κτήριο» είπε με νόημα η κ. Παπαντωνίου.

    Akadimia_Maria_Callas_1

    Παρόλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω και με την πολύτιμη συνδρομή εκπροσώπων της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, κατάφερε να βάλει σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο. «Το 2020, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έγινε μια συνάντηση με τον Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη, παρουσία του τ. Δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη. Η συνάντηση αυτή, πραγματοποιήθηκε μετά την εισήγηση του κ. Μπακογιάννη.

    Akadimia_Maria_Callas_4

    Οφείλουμε να πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί βοήθησαν πάρα πολύ στο να πάρουμε το Ε.Σ.Π.Α.. Εμείς, σαν μια μη κερδοσκοπική Εταιρεία, δεν είχαμε το δικαίωμα να πάρουμε το Ε.Σ.Π.Α. Συνεργαστήκαμε με την «Ανάπλαση της Αθήνας», που είναι του Δήμου Αθηναίων, και έτσι καταφέραμε, να ενταχθούμε σε αυτό» εξήγησε, αναφερόμενη στην χρηματοδότηση του έργου με προϋπολογισμό 5.492.255,76 ευρώ, ανάδοχο εταιρεία την GDM Assets A.E και υπεύθυνο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό το γραφείο NPL Architects.

    Όπως προκύπτει και από τις μελέτες ανακατασκευής που παρουσιάστηκαν, στόχος είναι οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις να είναι περιορισμένες έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κτιρίου, έργο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κιτσίκη, που χτίστηκε το 1925 και θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή του.

    Η Μαρία Κάλλας έζησε εκεί το 1937, οπότε ήρθε στην Αθήνα μαζί με μητέρα της και την αδελφή της, μετά τον χωρισμό των γονιών της, μέχρι το 1945 που έφυγε με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

    Akadimia_Maria_Callas_3

    Η ιδιοκτησία του κτιρίου πέρασε το 1950 στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο το οποίο σκόπευε να το κατεδαφίσει. Ευτυχώς, παρενέβη το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Ο σεισμός του 1999 όμως αλλά και η πολύχρονη κατάληψη πλήγωσαν βαθιά το κτίριο το οποίο από το 2018 πέρασε στην ιδιοκτησία της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας που έχει αναλάβει την διάσωση και την επαναλειτουργία του.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα