22.5 C
Athens
Tuesday, May 21, 2024
More

    Στη Γερμανία απαιτούν περισσότερα χρήματα για την υποστήρηξη των προσφύγων-Τί λέει ο Καγκελάριος Σολτς

    Οι κρατικές κυβερνήσεις της Γερμανίας απαιτούν περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

    Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από την Ουκρανία είναι εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες πολέμου στη Γερμανία. Επιπλέον, 218.000 μετανάστες υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία το 2022. Προσθέστε σε αυτά 102.000 αιτούντες άσυλο τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους — αύξηση 78% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ υπολόγισε πρόσφατα πόσο συνεισφέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην υποδοχή, τη φιλοξενία και την ένταξη προσφύγων και αιτούντων άσυλο: 29,84 δισεκατομμύρια ευρώ (32,8 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι και 26,65 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για φέτος. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ για προγράμματα σε χώρες από τις οποίες φεύγουν οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν το κίνητρο για μετανάστευση στη Γερμανία.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει τη μερίδα του λέοντος των κοινωνικών παροχών για άτομα που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία : 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνεισφορά της στην κοινωνική πρόνοια που καλύπτει άτομα που έχουν διαφύγει από άλλες χώρες είναι εξίσου υψηλή.

    Επιπλέον, χρηματοδοτεί μέτρα ένταξης, όπως μαθήματα γλωσσών συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επίσης τα δικά της προγράμματα που υποστηρίζουν την επέκταση των υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας για παιδιά, την ψηφιοποίηση των σχολείων και την κατασκευή περισσότερων κατοικιών.

    Καθώς ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τις συνεισφορές της — αυτή είναι η θέση στην οποία συμφώνησαν οι 16 ομοσπονδιακές πολιτείες πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης στην καγκελαρία.

    Σε πραγματικούς όρους, το κράτος έχει μειώσει τη βοήθειά του τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται ξανά — από το 2016, όταν σχεδόν 750.000 αιτούντες άσυλο, κυρίως από τη Συρία , υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στη χώρα αυτή.

    Ο Hendrik Wüst, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, επεσήμανε ότι ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάλυψε περίπου το 40% όλων των δαπανών κατά την κορύφωση της λεγόμενης «προσφυγικής κρίσης» του 2015/2016, σήμερα το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε λιγότερο από 20%. Οι πολιτείες θα ήθελαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μοιραστεί μαζί τους το κόστος. «Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50:50», είπε ο Wüst στην περιφερειακή εφημερίδα Rheinische Post.

    Οι πρωθυπουργοί των 16 πολιτειών θέλουν να επιστρέψουν στην κατανομή της χρηματοδότησης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε «κατά κεφαλήν» βάση. Από το 2016 έως το 2021, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλήρωνε στις πολιτείες 670 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο κάθε μήνα – τώρα οι πολιτείες θέλουν να δουν μηνιαία κατ’ αποκοπή πληρωμή ύψους 1.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν, η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται να επαναδιαπραγματεύονται συνεχώς τη χρηματοδότηση.

    Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε να κηρυχθούν η Μολδαβία και η Γεωργία ως ασφαλείς χώρες προέλευσης, κάτι που θα επιτρέψει στη Γερμανία να απωθήσει τους πρόσφυγες πίσω σε αυτές τις χώρες. Πριν από τη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες, τα συντηρητικά της αντιπολίτευσης Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ζήτησαν να περικοπεί η γερμανική αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες που αρνούνται να δεχτούν πίσω τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε αυτό το αίτημα.

    Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ θέλει να προωθήσει αλλαγές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα επιτρέψουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου σε ορισμένες περιπτώσεις σε κέντρα που δημιουργούνται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Από αυτά τα κέντρα, τα άτομα θα μπορούσαν να σταλούν απευθείας πίσω στις χώρες καταγωγής τους, εάν οι αιτήσεις τους για άσυλο απορρίπτονταν.

    Αυτό δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο στη διαδικασία για τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Δεν μπορούν να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους, καθώς δεν είναι δυνατή η απέλαση σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών δεν θα ελαφρύνουν μεσοπρόθεσμα το βάρος για τους δήμους και τα κρατίδια της Γερμανίας.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα