20.7 C
Athens
Monday, May 6, 2024
More

    Πληθωρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει τον “πρωταθλητισμό” στην ακρίβεια των τροφίμων

    Μετά από αρκετούς μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε σε μονοψήφια επίπεδα στην Ευρωζώνη. Αυτό αφήνει κάποιες ελπίδες, έστω και αμυδρές, πως θα σταματήσει η άνοδος των τιμών.

    Η Ελλάδα όμως χαράζει αντίστροφη πορεία. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα όχι μόνο παραμένει σε διψήφια ποσοστά, αλλά τον Αύγουστο σημείωσε νέα μικρή άνοδο. Με βάση την εξέλιξη αυτή φαίνεται πως «κλειδώνει» ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

    Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει:
    1. Επέκταση του Market Pass για άλλους δύο μήνες (μέχρι τέλους του έτους)
    2. Χορήγηση της επιταγής ακρίβειας σε συγκεκριμένες – ασθενείς – κοινωνικές ομάδες, τα Χριστούγεννα
    3. Επέκταση και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
    4. Επίδομα σε συνταξιούχους, που δεν έλαβαν και δεν θα λάβουν αυξήσεις αποδοχών
    5. Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό
    6. Διατήρηση της επιδότησης του ρεύματος, τουλάχιστον για τις ευάλωτες ομάδες

    Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι με βάση τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ, την επόμενη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, η εικόνα του πληθωρισμού των τροφίμων θα είναι δυσμενέστερη αυτής του Ιουλίου σε μία σειρά από βασικά αγαθά.

    Αμετάβλητος ο δομικός πληθωρισμός

    Παράλληλα, ο εν Ελλάδι δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος, καθώς το 5,4% του Ιουλίου διατηρείται και τον Αύγουστο. Άξιο αναφοράς είναι το ότι τον Ιούνιο βρισκόταν στο 4,8%. Το ίδιο διάστημα οι τιμές στην Ευρωζώνη εξαιρουμένων ενέργειας, καπνού, αλκοόλ και τροφίμων γνώρισαν μικρή επιβράδυνση στο 5,3% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

    Αναφορικά με την ενέργεια οι τιμές παρουσίασαν πτώση, καθώς μειώθηκαν κατά 17,3% από 20,4% τον Ιούλιο. Η επιβράδυνση του γενικού δείκτη αντανακλάται και στα βιομηχανικά αγαθά όπου η άνοδος καταγράφηκε στο 6,5% από 6,6%.

    Τέλος, στην Ευρωζώνη δεν μεταβλήθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών, καθώς παρέμεινε στο 5,3% τον Αύγουστο του 2023, όσο και τον Ιούλιο. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, στο 9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες στο 5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο, μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο και την και ενέργεια στο – 3,3%, έναντι – 6,1% τον Ιούλιο.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα