20.3 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    Νιοβοβαοτίτης: Ανακάλυψη ορόσημο στην Κίνα για τον τομέα των μπαταριών

    Η Κίνα ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός μεταλλεύματος, το οποίο εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Γη. Πιο συγκεκριμένα, γεωλόγοι στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Βόρειας Κίνας ένα μετάλλευμα που το ονόμασαν “νιοβοβαοτίτη” (niobobaotite).

    Το συγκεκριμένο μετάλλευμα περιέχει το σπάνιο δύστηκτο, μαλακό, ελατό και όλκιμο, αργυρόλευκο μέταλλο νιόβιο (niobium), που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κραμάτων για κινητήρες αεριωθουμένων και πυραύλων. Παράλληλα έχει αποδειχθεί πως έχει εξαιρετικές ιδιότητες αγωγιμότητας ρεύματος σε χαμηλές θερμοκρασίες.

    Ο νιοβοβαοτίτης αναγνωρίστηκε από την Επιτροπή νέων ορυκτών και ονοματολογίας ορυκτών της Διεθνούς Ορυκτολογικής Ένωσης, με τον αριθμό IMA 2022-127a. Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που έχει ξεκινήσει την εκμετάλλευσή του. Ήδη έχει εστιάσει τη χρήση του για κατασκευή μπαταριών. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι μπαταρίες που κατασκευάζονται από νιόβιο υπερτερούν σημαντικά έναντι των μπαταριών ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Δισδιάστατων Υλικών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, Antonio Castro Neto, δήλωσε πως οι μπαταρίες νιοβίου-γραφενίου είναι ασφαλέστερες από τις λιθίου, φορτίζουν γρηγορότερα ενώ διαρκούν έως και 10 φορές περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 30 χρόνια.

    Αντιλαμβανόμαστε πως μια μαζική παραγωγή μπαταριών νιοβίου-γραφενίου θα έφερνε τεκτονικές αλλαγές στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα