22.5 C
Athens
Tuesday, May 21, 2024
More

    Με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου διόρθωναν την οξύτητα ληγμένου γάλακτος και το ξαναέριχναν στην αγορά

    Οι αρχές της Ιταλίας κατέσχεσαν τεράστια ποσότητα γάλακτος λόγω εκτεταμένης νοθείας από το γαλακτοκομείο Fattorie Marchigiane di Colli al Metauro, θυγατρική του Ομίλου Trevalli Cooperlat στην Ανκόνα. 

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Resto del Carlino οι υπεύθυνοι της επιχείρησης χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

    Ο έλεγχος στην γαλακτοβιομηχανία έγινε σε τρεις εγκαταστάσεις, μετά από εντολή της εισαγγελίας του Πέζαρο για τον εντοπισμό προϊόντων νοθευμένων με ουσίες που θα κάλυπταν την αλλοίωση. Οι αρχές εκτός από γαλακτοκομικά κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες καυστικής σόδας και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Συνολικά, βρέθηκαν περίπου 90 τόνοι γάλα και 110 τόνοι γαλακτοκομικών προϊόντων, που κατασχέθηκαν καθώς και περίπου 2,5 τόνοι ουσών που χρησιμοποιούνταν για τη νοθεία, συνολικής αξίας λίγο κάτω από 800 χιλιάδες ευρώ.

    Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά πάνω από 60 αστυνομικοί της δικαστικής αστυνομίας, μεταξύ των οποίων Καραμπινιέροι της NAS και Επιθεωρητές της Κεντρικής Επιθεώρησης Ποιοτικού Ελέγχου και Καταστολής της Απάτης Αγροδιατροφικών Προϊόντων του Υπουργείου Γεωργίας .

    Σύμφωνα με την Corriere Adriatico η έρευνα βασίστηκε στην υποψία χρήσης ουσιών που θα ευνοούσαν και θα σταματούσαν τη διαδικασία οξίνισης του γάλακτος παρεμβαίνοντας στα βακτηριακά φορτία. Αν το γάλα αφεθεί σε θερμοκρασία πάνω από 6 βαθμούς, αλλάζει το pH, και ενεργοποιείται μια διαδικασία που το οδηγεί στο να γίνει όξινο. Σαφώς, εάν ένα προϊόν ξινίσει, καθίσταται δύσκολη η εμπορία λόγω της γεύσης και της μυρωδιάς της, ειδικά στην περίπτωση φρέσκων προϊόντων όπως το γάλα ή ορισμένων τύπων τυριών, ειδικά εάν πωλούνται για ορισμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ενεργοποιείται επίσης μια διαδικασία φθοράς που οδηγεί σε αύξηση του βακτηριακού φορτίου. Η υποψία των ερευνητών είναι ότι μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ουσίες, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή η καυστική σόδα, για παράδειγμα, για να σταματήσουν την οξίνιση: στοιχεία τα οποία, μεταξύ άλλων, έχουν το χαρακτηριστικό ότι είναι πτητικά και επομένως σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο εξαφανίζονται ή μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο, αυτές είναι ουσίες που, εάν ληφθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών.

    «Ευχαριστώ την Κεντρική μας Επιθεώρηση για τους αυστηρούς ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά στην επικράτειά μας, προς υπεράσπιση των παραγωγών και των ανθρώπων που αγοράζουν» είπε ο Υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα