21.4 C
Athens
Saturday, May 25, 2024
More

    Γιάννης Ελενίδης: Ο… «δαιμόνιος» Πόντιος που δημιούργησε το μοναδικό «τρίγωνο Πανοράματος»

    Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το απόλυτο γλύκισμα, αυτό που κατάφερε να μπει στη λίστα με τα νοστιμότερα του κόσμου και να κάνει το μαγαζί του να φιγουράρει στον κατάλογο με τα 50 top ζαχαροπλαστεία ολόκληρου του πλανήτη.

    Είναι ο Γιάννης Ελενίδης, που γεννήθηκε στη σημερινή Ρωσία το 1934 από γονείς πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και το 1939 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το μέρος που έφτιαξαν το σπίτι τους, το Αρσακλί, είναι το σημερινό Πανόραμα που εκείνα τα χρόνια τίποτε δεν είχε να θυμίζει τη σημερινή του αίγλη.

    Η οικογένεια επιβίωσε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χάρη στο γάλα μιας κατσίκας -που στην πορεία έγιναν δύο και μετά τρεις και τέσσερις- μέχρι την ώρα που η οικογένεια αποφάσισε να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά με την πώληση του γάλατος από πόρτα σε πόρτα και να ανοίξει σύντομα το δικό της γαλακτοπωλείο. Στην αρχή πουλούσε μόνο γιαούρτι και ρυζόγαλο, γρήγορα όμως, έγινε το γλυκοπωλείο της περιοχής.

    Ο Γιάννης Ελενίδης δεν άφηνε τίποτα στην τύχη του. Γι’ αυτόν, το μικρό του μαγαζί δεν ήταν απλώς μια ανάγκη προκειμένου να επιβιώσει εκείνος και οι δικοί του άνθρωποι, αλλά μια επιχείρηση που ήθελε φροντίδα και εξέλιξη. Αρχισε λοιπόν να πειραματίζεται με νέα προϊόντα επιλέγοντας τα καλύτερα και φρεσκότερα υλικά και διακοσμούσε τη βιτρίνα του με τις νέες του δημιουργίες.

    Σε λίγο πίσω από το τζάμι, οι περαστικοί στέκονταν και… ξερογλείφονταν για τον μπακλαβά, το παγωτό, το κανταΐφι και το προφιτερόλ του και το μαγαζί του γέμιζε από ανθρώπους που ζητούσαν γλυκά με γεύση και ποιότητα.

    Ο ιδιοκτήτης του όμως ψαχνόταν και για άλλες… «καινοτομίες». Από κάποιον γνωστό του έμαθε ότι ένας άλλος ζαχαροπλάστης έφτιαχνε ένα γλυκό που έμοιαζε με κώνο και δεν δίστασε να φτάσει ως εκεί για να το δοκιμάσει. Η σφολιάτα και η σαντιγί έλιωσαν στο στόμα του και «έλιωσε» κι εκείνος από τη γεύση, αλλά και τον ενθουσιασμό του για το νέο αυτό γλυκό που δεν είχε γευτεί ποτέ. Γύρισε, λοιπόν, αμέσως στο δικό του εργαστήρι και άρχισε να ανακατεύει τα υλικά αυτά για να φτιάξει κι εκείνος κάτι τόσο καλό -ή μάλλον κάτι ακόμη καλύτερο.

    Το τραγανό φύλλο κρούστας και η κρέμα που έφτιαξε στο τέλος (η σαντιγί του παραμένει ακόμη ένα μεγάλο μυστικό) έγιναν το περίφημο τρίγωνο Ελενίδη  -που μετά ονομάστηκε τρίγωνο Πανοράματος και στο τέλος τρίγωνο Θεσσαλονίκης.

    Το γλυκό του γινόταν ανάρπαστο κι ο Ελενίδης έμενε άυπνος τα σαββατοκύριακα για να φτιάχνει περισσότερα από 10 χιλιάδες κομμάτια προκειμένου να ικανοποιήσει τους καταναλωτές που περίμεναν από το ξημέρωμα έξω από το μαγαζί για να προλάβουν να αγοράσουν.

    Τότε, φίλοι και γνωστοί τον συμβούλευαν να κατοχυρώσει την ονομασία γιατί ο ανταγωνισμός είχε αρχίσει να θεριεύει. Δυστυχώς, αυτό δεν το έκανε ποτέ κι έτσι το τρίγωνο Ελενίδη έμεινε γνωστό μόνο ως τρίγωνο Πανοράματος, αφήνοντας τους σημερινούς λάτρεις του, αδαείς σχετικά με το ποιος είναι ο αυθεντικός δημιουργός του.

    Ακόμη κι έτσι όμως, τα δικά του είναι όχι μόνο τα πρώτα, αλλά και τα καλύτερα! Άλλωστε  τα «τρίγωνα Ελενίδη» (και όχι Πανοράματος ή Θεσσαλονίκης) βρίσκονται ανάμεσα στα 50 θρυλικά ζαχαροπλαστεία του πλανήτη, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε το «Taste Atlas».

    Στο πέρασμα των ετών η εταιρεία που δημιούργησε στη δεκαετία του 1950 ο Γιάννης Ελενίδης χωρίστηκε στα δύο. Το ένα μερίδιο πήρε ο γιος του Βαγγέλης και το άλλο, ο αδερφός του Γιώργος, ο οποίος κράτησε το παλιό μαγαζί στο Πανόραμα και σήμερα διατηρεί άλλα δύο μαγαζιά στην Ανδριανουπόλεως και ένα στο κέντρο της πόλης, καθώς και παραγωγικές εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. στην Καρδία.

    Σήμερα τον Γιώργο Ελενίδη έχουν διαδεχτεί οι τρεις του κόρες.

    Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Ελενίδης, διατηρεί επίσης τρία καταστήματα. Ένα στη Γεωργίου Παπανδρέου, ένα ακόμα στην πλατεία του παλιού δημαρχείου στο Πανόραμα, και ένα καφέ που σερβίρει όλα τα προϊόντα στην οδό Σοφούλη. Ήδη η κόρη του έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην επιχείρηση, ενώ ο γιος του που πρόσφατα ολοκλήρωσε το στρατιωτικό του, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, προαλείφεται για την επόμενη μέρα στην εταιρεία.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα