21.2 C
Athens
Tuesday, May 21, 2024
More

    Δωδώνη: Η φέτα το λευκό τυρί και το στραγγιστό

    Το 30% των συνολικών εξαγωγών της περιφέρειας Ηπείρου αντιπροσωπεύει η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.
    Το στοιχείο αυτό αποκάλυψε ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, διευθύνων σύμβουλος της Δωδώνης, στη διάρκεια εκδήλωσης για το rebranding του στραγγιστού γιαουρτιού της εταιρείας, με νέα συνταγή και νέα συσκευασία
    Άλλωστε, το στραγγιστό γιαούρτι αποτελεί μία σημαντική κατηγορία για τη Δωδώνη, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει το 65% περίπου των πωλητών γιαουρτιού στην Ελλάδα και η Δωδώνη κατέχει σταθερά υψηλό μονοψήφιο μερίδιο αγοράς, όντας μεταξύ των ισχυρών.
    Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η μείωση των πωλήσεων φέτας σε όγκο συνολικά στην Ελλάδα κυμαίνεται στο -4%, και το ίδιο ισχύει και για τις πωλήσεις φέτας Δωδώνη. Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Τα προϊόντα έχουν έναν κύκλο ζωής. Αν δούμε τη φέτα τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει, ανεβαίνει, ανεβαίνει. Κάποια στιγμή έρχεται ένα γεγονός, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό. Αυτό συνέβη. Με βάση αυτό το γεγονός, υπήρξε ένα step up στην τιμή. Δεν μπορούν να φάνε όλοι οι ξένοι φέτα. Υπάρχει ένα ταβάνι στην κατανάλωση, είτε κάνει ένα ευρώ η φέτα είτε εκατό ευρώ». Πάντως, «διαβάζοντας» την κατάσταση, η Δωδώνη μπήκε φέτος στην κατηγορία του λευκού τυριού, που προσομοιάζει με τη φέτα αλλά είναι φθηνότερο.
    Η «ναυαρχίδα» βέβαια της Δωδώνης παραμένει η φέτα, ένα προϊόν που γενικά κινείται φέτος ελαφρώς πτωτικά σε πωλήσεις, λόγω της υψηλότερης τιμής της που πιέζει μερίδα των καταναλωτών να στραφούν σε φθηνότερες επιλογές. Ο κύκλος εργασιών της γαλακτοβιομηχανίας θα κινηθεί ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, ενώ επιστρέφουν επίσης στην κερδοφορία, μετά τις περσινές ζημίες.
    Η Δωδώνη ολοκλήρωσε εντός του 2023 ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7 εκατ. ευρώ που περιελάμβανε κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και αναβάθμιση υφιστάμενων, καθώς και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα