23.7 C
Athens
Tuesday, May 21, 2024
More

    Χαρακόπουλος: Η Ορθοδοξία κοινή κληρονομιά των Βαλκάνιων λαών

    «Η ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο στην αντίσταση απέναντι στον ξένο δυνάστη, κυρίως στο πνευματικό πεδίο. Γι’ αυτό και είναι ταυτισμένη με την ταυτότητα των λαών μας, δεμένη αδιάλυτα με τις παραδόσεις και τα βιώματά του. Αυτή η αίσθηση της ενότητας, το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο, κατά τη ρήση του Γιόργκα, συνιστά τη σπουδαιότερη κοινή κληρονομιά μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές». Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην προσφώνησή του προς τον πρόεδρο της σερβικής Βουλής κ.Ίβιτσα Ντάσιτς, κατά την συνάντηση που είχαν μαζί με τον πρόεδρο της Γ.Σ της ΔΣΟ, Μέλος της Ρωσικής Δούμα, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, στην έδρα του Σερβικού κοινοβουλίου, με αφορμή τη συνεδρίαση της Διεθνούς της Γραμματείας στο Βελιγράδι.

    Ο επικεφαλής της ΔΣΟ αναφερόμενος στις ενέργειες για την Αγία Σοφία και την μετατροπή της σε τζαμί επισήμανε πως «γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της καταστροφής και αλλοίωσης των χριστιανικών μνημείων, λόγω της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και στη Σερβία, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια πρωτοβουλία ανάδειξης του προβλήματος για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως για την περιοχή της Συρίας, του Ιράκ, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της κατεχόμενης Κύπρου, της Τουρκίας, και βεβαίως του Κοσσυφοπεδίου, που είναι η κοιτίδα της σερβικής Ορθοδοξίας».

    Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, κάνοντας τον απολογισμό της δράσης της ΔΣΟ κατά το προηγούμενο διάστημα και ενόψει της 28ης Γενικής Συνέλευσης του θεσμού που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, 22-25 Ιουλίου,αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, την διάσωση των χριστιανικών μνημείων από την θρησκευτική μισαλλοδοξία, την προώθηση της ενότητας των ορθοδόξων και την ενίσχυση των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης. Ιδιαίτερα για το τελευταίο σημείωσε, μεταξύ άλλων,ότι «ένας από τους στόχους που έχει θέσει η ΔΣΟ είναι η ενίσχυση των χριστιανικών αρχών και αξιών, οι οποίες μαζί με την αρχαία κλασική παιδεία και το ρωμαϊκό δίκαιο συναπαρτίζουν τους βασικούς πυλώνες επί των οποίωνοικοδομήθηκεαυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκός πολιτισμός. Και σε αυτόν τον πολιτισμό, σε αυτήν την Ευρώπη ανήκουν όλες οι χώρες που πιστεύουν σε αυτά τα ιδεώδη, δικαιωματικά, χωρίς αποκλεισμούς. Δυστυχώς, τις προηγούμενες δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν απαράδεκτες παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίες παρέβλεψαν αυτές τις ουσιώδεις αλήθειες, προξενώντας ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες. Προσδοκούμε και επιδιώκουμε αυτές οι μελανές σελίδες να αντικατασταθούν με νέες, που θαγραφούν επί τη βάση του δικαίου, της ιστορικής αλήθειας και της ευημερίας όλων των λαών της Ευρώπης.ΣτηΔ.Σ.Ο. θεωρούμε ότι το Μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση του συνόλου των 47 Ευρωπαϊκών Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τον ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».

    Στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ συμμετείχαν εκτός από τα μέλη της, βουλευτές από Ελλάδα, Ρωσία, Σερβία, Κύπρο, Αλβανία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Πολωνία και Σλοβενία.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα