21.5 C
Athens
Monday, May 6, 2024
More

    Aύξηση 16,2% του ΑΕΠ: “Μεγαλώνουν” τα δημοσιονομικά περιθώρια – Σκέψεις για περαιτέρω ελαφρύνσεις

    Σε αναθεώρηση των προβλέψεων για Ανάπτυξη οδηγείται άμεσα η κυβέρνηση, μετά την άνευ προηγουμένου αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% στο β΄τρίμηνο. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας “η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του 2021, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής”.

    Η κυβέρνηση προέβλεπε 3,6% για φέτος, αλλά μετά από έκρηξη Ανάπτυξης 7% στο α΄εξάμηνο, θα έπρεπε στο β΄εξάμηνο το ΑΕΠ να πέσει στο…. 0,2% για να επιβεβαιωθεί η αρχική ετήσια πρόβλεψη. Και επειδή πέρυσι στο γ΄και δ΄τρίμηνο το ΑΕΠ έπεφτε 10% και 6,8% αντίστοιχα, αυτό μπορεί να συμβεί ίσως μόνον αν επιστρέψει η οικονομία στην «προ εμβολίων» εποχή.

    Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΕΠ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ

    PINAKIAS

    Τα «δώρα» της Ανάκαμψης

    Η αναθεώρηση των προβλέψεων για Ανάπτυξη όμως ανοίγει σημαντικά μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια (όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα την Κυριακή ήδη) για παροχές το 2022. Πάνω στην “συνάρτηση” αυτή δουλεύουν από χτες ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, διανοίγεται χώρος για έξτρα φοροελαφρύνσεις 1 δισ. από την ΔΕΘ, με συνέπεια να κερδίζουν έδαφος πιθανά εναλλακτικά σενάρια για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο (πχ αναστολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ή του τέλους επιτηδεύματος για 1 χρόνο κλπ) ενώ αναζητούνται έως τελευταία στιγμή και νέα.

    Όπως αποκαλύπτουν πάντως τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία καταγράφει ισχυρά αντανακλαστικά. Σε ένα χρόνο η ελληνική οικονομία υπερκάλυψε την πτώση 13,9% που είχε σημειώσει στο β΄τρίμηνο πέρυσι. Η άνοδος αυτή ήταν η 4η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας αισθητά την Πορτογαλία (που είχε ανάκαμψη 15,5%) αν και πιο χαμηλή από Ισπανία – Γαλλία – Ιταλία που σημείωσαν αύξηση 19,8% – 18,7% – 17,3% αντίστοιχα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα