23.7 C
Athens
Tuesday, May 21, 2024
More

    Αρμπιτράζ συγχώνευσης: Η επένδυση στην Activision Blizzard ($ATVI)

    Σήμερα θα γίνει αναφορά σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές στρατηγικές και μια από τις αγαπημένες του Warren Buffett όσο διατηρούσε την Buffett Partnerships (την επενδυτική εταιρεία που είχε πριν την Berkshire Hathaway). 

    ΑΡΜΠΙΤΡΑΖ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ (MERGER ARBITRAGE)

    Η επενδυτική στρατηγική που θα εξεταστεί είναι ένα είδος αρμπιτράζ.

    Σήμερα όμως θα δούμε μια πιο ιδιαίτερη υποκατηγορία της συγκεκριμένης στρατηγικής. Η υποκατηγορία ακούει στο όνομα αρμπιτράζ συγχώνευσης (merger arbitrage), και πρόκειται στην ουσία για την επενδυτική ευκαιρία που δημιουργείται όταν δύο εταιρείες πρόκειται να συγχωνευτούν.

    Συγκεκριμένα, εμφανίζεται όταν μια εταιρεία (πιο συχνά) ή ένας ιδιώτης (πιο σπάνια) πάει να αγοράσει μια άλλη εταιρεία. Η εταιρεία που πρόκειται να πωληθεί (η οποία λέγεται απορροφώμενη), αποκτάται από μια εταιρεία (η οποία λέγονται απορροφώσα), σχεδόν πάντα για τιμή μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

    Πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργείται μια ασυνέχεια στην αγορά, που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμη.

    Γνωρίζοντας το ποσό της αγοράς, μπορούμε να ξέρουμε και την τιμή της μετοχής την ώρα της εξαγοράς. Πολύ εύκολα με την διαίρεση του ποσού της εξαγοράς διά τον αριθμό των μετοχών της απορροφώμενης εταιρείας, μπορούμε να υπολογίσουμε την τιμή που θα έχει κάθε μετοχή την στιγμή της πώλησης.

    Αν λοιπόν εμείς αγοράσουμε την μετοχή κάτω από την τιμή που πρόκειται να πωληθεί η εταιρεία, όταν ολοκληρωθεί η αγορά, στον λογαριασμό της χρηματιστηριακής που χρησιμοποιούμε θα δούμε ότι δεν κατέχουμε πλέον τις μετοχές της απορροφώμενης εταιρείας, καθώς αυτές θα έχουν πουληθεί πλέον στην απορροφώσα. Αντίθετα, θα δούμε το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στις μετοχές που είχαμε. Με πιο απλά λόγια, είναι σαν να πουλήσαμε τις μετοχές μας στην τιμή της εξαγοράς.

    Είναι κάπως περίπλοκο, αλλά θα δούμε ένα παράδειγμα σύντομα.

    Πριν κλείσουμε το θεωρητικό κομμάτι πρέπει να δούμε δύο- τρία πράγματα ακόμα.

    Αρχικά, το φυσιολογικό είναι μόλις ανακοινωθεί μια εξαγορά, η τιμή της μετοχής της απορροφώμενης εταιρείας να γίνει κατευθείαν ίση με την συμφωνημένη τιμή. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πάντα. Για παράδειγμα, έστω ότι έχει ανακοινωθεί η εξαγορά της εταιρείας Α, από την εταιρεία Β, για 100$ ανά μετοχή. Όμως αυτή τη στιγμή η τιμή της μετοχής είναι στα 80$. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει μια μερίδα επενδυτών εκεί έξω που δεν πιστεύουν ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί.

    Το παραπάνω ισχύει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Όσο υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που δεν πιστεύει ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί, η τιμή θα εμφανίζει ασυνέχεια.

    Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι το ρίσκο της συγκεκριμένης στρατηγικής. Αν η συμφωνία ακυρωθεί, δεν πρόκειται να εισπράξουμε τα χρήματα μας και να μείνουμε με υπερεκτιμημένες μετοχές στο χέρι.

    Τέλος δεν γίνονται πάντα όλες οι συμφωνίες με μετρητά. Μερικές φορές μπορεί να πάρουμε μετοχές από την απορροφώσα εταιρεία. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να μελετάμε τους όρους της συγχώνευσης.

    Πάμε τώρα να δούμε ένα πραγματικό παράδειγμα αυτής της περιόδου και πως θα το εκμεταλλευτούμε και εμείς στο δημόσιο χαρτοφυλάκιο.

    Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ACTIVISION BLIZZARD ($ATVI) ΑΠΟ ΤΗΝ MICROSOFT ($MSFT)

    Η πρόσφατη δικαστική διαμάχη της Microsoft ($MSFT) για την εξαγορά της Activision Blizzard ($ATVI), οδεύει προς το τέλος της, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission- FTC), να χάνει στο δικαστήριο. Η νέα ημερομηνία για την εξαγορά δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά αναμένεται να κλείσει το αργότερο στις 18 Οκτωβρίου του 2023 (σε περίπου 3 μήνες).

    Η απορροφώμενη Activision Blizzard ($ATVI), θα εξαγοραστεί από την Microsoft ($MSFT), για 95 δολάρια ανά μετοχή. Η τιμή της $ATVI, την στιγμή που γράφεται το κείμενο είναι 91.7$, το οποίο σημαίνει ότι για κάθε μια μετοχή που έχουμε βγάζουμε κέρδος 3.3$. Μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρό, αλλά μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 3.6%, για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

    Σε ετησιοποιημένη βάση η συγκεκριμένη απόδοση είναι 14.4%, καλύτερη δηλαδή από όλα τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, με ελάχιστα μεγαλύτερο επίπεδο ρίσκου.

    Μιας και δεν πρόκειται για συμβατική επένδυση, η μεθοδολογία μας για να την μελετήσουμε θα αλλάξει λίγο. Για αρχή πάμε να δούμε τι έχει συμβεί με το δράμα Activision Blizzard και Microsoft, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

    ΤΟ (ΣΥΝΤΟΜΟ) ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ

    Στις 18 Ιανουαρίου 2022, η Microsoft ανακοίνωσε την συμφωνία μαμούθ για την εξαγορά της $ATVI, για το αστρονομικό ποσό των 68.7 δις δολαρίων. Για να καταλάβουμε λίγο το μέγεθος πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας από το 2020, και βρίσκεται μέσα στην 50αδα με τις μεγαλύτερες εξαγορές όλων των εποχών.

    Ελάχιστους μήνες μετά την ανακοίνωση, η SONY ($SONY) άρχισε να τσινάει με την όλη εξαγορά, πράγμα που ώθησε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission- FTC), να προσπαθεί να μπλοκάρει την συμφωνία. H Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (Australian Competition and Consumer Commission — ACCC) και η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ην. Βασιλείου (Competition and Markets Authority — CMA) συνέχισαν την γραμμή των ΗΠΑ, με σκοπό να μπλοκάρουν την συμφωνία για τα καλά.

    Η ACCC στις 2/2/2023 έβαλε στον πάγο την απόφαση της, περιμένοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις των υπολοίπων, με την σχετική ανακοίνωση από το επίσημο site της να λέει:

    «Η ACCC συνεργάζεται με ρυθμιστικές αρχές του εξωτερικού.Το χρονοδιάγραμμα παραμένει σε αναστολή.»

    Η CMA, τον Απρίλιο του 2023 μπλόκαρε την εξαγορά, πράγμα που τάραξε αρκετά τα νερά. Τρεις μήνες μετά όμως, στις 10 Ιουλίου, η Αμερικάνικη FTC, μετά από μια δικαστική διαμάχη που μοιάζει βγαλμένη από επεισόδιο του “Suits”, ενέκρινε την εξαγορά.

    Υπό το πρίσμα της νέας απόφασης, η Microsoft ($MSFT) συμφώνησε πρόσφατα σε παράταση της συμφωνίας 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Activision, μεταθέτοντας την προθεσμία για τη νέα συμφωνία έως τις 18 Οκτωβρίου.

    Με τα νέα δεδομένα, τώρα, η Microsoft έχει καταφύγει πάλι στην CMA, προκειμένου να αναθεωρήσει την απόφαση της. Η CMA με την σειρά της κάλεσε όποιον επιθυμεί να σχολιάσει τα νέα δεδομένα της εξαγοράς της Microsoft να το κάνει έως τις 4 Αυγούστου. Είπε ότι στοχεύει να λάβει μια τελική απόφαση για τη συμφωνία έως τις 29 Αυγούστου.

    Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε με ακρίβεια πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

    Pointmedia.gr

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα