22.1 C
Athens
Saturday, May 11, 2024
More

    28 Απριλίου: Επινόησε ο Charles Alden το κινητό τηλέφωνο το 1906;

    Η πρώτη δημόσια κλήση κινητού τηλεφώνου πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια στη Νέα Υόρκη, από έναν μηχανικό της Motorola. Αλλά μια παράξενη υποσημείωση στην ιστορία του κινητού τηλεφώνου θα μπορούσε να τοποθετήσει την προέλευσή του πολύ πιο πίσω…

    Σαν σήμερα στις 28 Απριλίου 1906, δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε ένα τηλέφωνο τσέπης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρόδρομος του κινητού τηλεφώνου!

    Της Πέπης Οικονομάκη

    Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσίευση που βρίσκεται σχεδόν «θαμμένη» στη σελίδα 7 της εφημερίδας Los Angeles Herald της 21ης Μαΐου 1906, το κινητό τηλέφωνο εφευρέθηκε στην πραγματικότητα από κάποιον Charles E. Alden στην πόλη Cottage City της Μασαχουσέτης.

    Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το τηλέφωνο τσέπης επιδείχθηκε 67 χρόνια πριν η Motorola κάνει το περίφημο τηλεφώνημα το 1973.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Alden χρειάστηκε μόλις λίγους μήνες για να σκεφτεί την ιδέα και να δημιουργήσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο. Ο εφευρέτης “κάνει από το περασμένο φθινόπωρο πειράματα ασύρματης τηλεφωνίας“, αναφέρεται στο άρθρο, “και το αποτέλεσμα είναι τόσο απλό που είναι πιθανό να προκαλέσει αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και στους επιστημονικούς κύκλους”.

    Man Invents Pocket Telephone in 1906. Inventor/Visionary predicts future  over 100 years ago. - YouTube

    Αν και η πραγματική μορφή – και η λειτουργικότητα – της εφεύρεσης του Alden χάνεται στον χρόνο, η Herald εντυπωσιάστηκε. Η συσκευή φέρεται να ήταν “τόσο μικρή ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στην τσέπη ενός γιλέκου” και προφανώς τροφοδοτούνταν από μια “ασύρματη μπαταρία όπως αυτή που χρησιμοποιείται από το σύστημα Marconi”.

    Η συσκευή υποτίθεται ότι ήταν σε θέση να πιάνει συνομιλίες που μεταφέρονται κατά μήκος συνηθισμένων τηλεφωνικών καλωδίων – και ως εκ τούτου ήταν ίσως περισσότερο ένας τρόπος να «χακάρει» τηλέφωνα παρά να κάνει κλείσεις. Όμως ο Alden οραματιζόταν την εξέλιξη της εφεύρεσής τους ώστε οι χρήστες να μπορούν να πραγματοποιούν πραγματικές ασύρματες τηλεφωνικές κλήσεις.

    Στην εφημερίδα ωστόσο, είχε αποκαλύψει ελάχιστα για την εφεύρεσή του όπως  ότι το σύστημά του είναι “σαν αυτό του ασύρματου τηλέγραφου”, αλλά συμπληρώνεται από μια μικρή εφεύρεση την οποία “δεν δημοσιοποιεί”.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα