27.3 C
Athens
Monday, May 20, 2024
More

    Έρχεται παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους

    Σε παράταση προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών για την δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων, η προθεσμία για την οποία λήγει στο τέλος του μήνα. Εξαιτίας της πανδημίας, η δήλωση παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση, αν και ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά, αφού δίνεται η δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

    Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η παράταση να είναι τριών μηνών, δηλαδή έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται πάντως η παράταση που θα δοθεί να είναι μόνο ενός μήνα, έως το τέλος Ιουλίου. Εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.  

    Να σημειωθεί ότι ήδη στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί πάνω από 450.000 δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά.

    Μετά τις διορθώσεις – βελτιώσεις που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τους βοηθητικούς χώρους των ακινήτων τους όπως αποθήκες και πάρκινγκ σε πολυκατοικίες που ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι γλιτώνοντας έτσι τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στους δήμους. 

    Έτσι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προβλέπονται τα εξής:

    • Δίνεται η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Προστέθηκαν 2 πεδία όπου δηλώνονται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και τα τ.μ. ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων κοινόχρηστου ρολογιού. Η αλλαγή αυτή αφορά όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους βοηθητικούς χώρους όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να επισκεφθούν το δήμο τους για να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους.

    • Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση. 

    • Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου (περισσότερα ψηφία) ώστε η πλατφόρμα να δέχεται και τη συμπλήρωση των αριθμών κινητών τηλεφώνων των κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι διορθώνουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στους Δήμους.

    • Προστέθηκε κωδικός όπου μπορεί να συμπληρωθεί το Οικοδομικό Τετράγωνο. Η συμπλήρωση του κωδικού αυτού δεν είναι υποχρεωτική.

    • Προστέθηκε πεδίο για τον χαρακτηρισμό ενός ακινήτου εντός ή εκτός οικισμού.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα