8.7 C
Athens
Wednesday, March 29, 2023
More

  Τραγικό όλα τα κρεβάτια εντατικής για παιδιά είναι 55 αλλά…τα 35 είναι Αθήνα και μόνο 15 σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα

  Τα κενά και τα δύσκολα σημεία του υγειονομικού χάρτη της χώρας ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο το τελευταίο διάστημα οι συνεχείς διακομιδές ανήλικων ασθενών από νοσοκομεία της περιφέρειας προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων των νοσοκομείων της Αττικής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Οι εγγενείς ελλείψεις του ΕΣΥ στο συγκεκριμένο πεδίο σε συνδυασμό με το δυνατό κύμα των ιώσεων στον παιδικό πληθυσμό οδήγησαν το σύστημα υγείας στα όριά του σε ό,τι αφορά την περίθαλψη και τη νοσηλεία των ανηλίκων.

  Τουλάχιστον πέντε μωρά και παιδιά χρειάστηκε να διακομιστούν, μετά τα Χριστούγεννα, διασωληνωμένα, από την Ήπειρο και τη Μακεδονία προς τη νότια χώρα. Τα οχήματα του ΕΚΑΒ διένυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ανηλίκων σε ΜΕΘ Παίδων και να δοθεί στοχευμένα και συντεταγμένα μέσα στις Μονάδες η μάχη για τη ζωή τους.

  Στην εκπνοή του περασμένου έτους τρία αδέλφια, ηλικίας 3 και 2 χρόνων καθώς και δύο μηνών, που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω γρίπης, από το νοσοκομείο Κοζάνης βρέθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τα Θεοφάνεια μία 11χρονη με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και λοίμωξη covid διακομίστηκε από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων στο «Αγλαϊα Κυριακού», με συνδυασμό αεροδιακομιδής και επίγειας διακομιδής, στην Αττική και δυο ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά ένα 6χρονο παιδί μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Γρεβενών στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή.

  Ο υγειονομικός χάρτης παρότι περιλαμβάνει Πανεπιστημιακά αλλά και γενικά νοσοκομεία στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, με παιδιατρικές κλινικές, δεν περιλαμβάνει ΜΕΘ Παίδων.

  Ωστόσο, η απόσταση από το στοιχειώδες για την κάλυψη των αναγκών των παιδιατρικών ασθενών μέχρι αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι μεγάλη. Είναι ενδεικτικό ότι μία ΜΕΘ Παίδων, συνολικής δυναμικότητας 10 κλινών, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, καλύπτει όλη τη βόρεια Ελλάδα, όπως και τις όμορες περιφέρειες.

  Η συγκεκριμένη ΜΕΘ θα υποδεχόταν υπό άλλες συνθήκες τον 6χρονο Θωμά από τα Γρεβενά, που υπέστη καρδιακή ανακοπή την περασμένη Τρίτη. Ωστόσο, δεν διέθετε ελεύθερο κρεββάτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι 10 κλίνες που διαθέτει, εκ των οποίων 8 κλίνες για non covid περιστατικά και 2 κλίνες για covid-19, ήταν – και παραμένουν- κατειλλημμένες.

   

  Οι 7 κλίνες της ΜΕΘ Παίδων -εκ των οποίων οι 5 κλίνες non covid και οι 2 κλίνες covid– καλύπτουν τις ανάγκες του ανήλικου πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Η διακομιδή εξελίχθηκε ακόμη πιο δραματικά από ό,τι προβλεπόταν: ενώ οι γονείς του παιδιού και οι επαγγελματίες υγείας μετρούσαν κάθε λεπτό της διαδρομής, το ασθενοφόρο – σημειωτέον πρόκειται για νέο όχημα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- παρουσίασε μηχανική βλάβη και χρειάστηκε να αντικατασταθεί από άλλο όχημα του σταθμού του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων.

  Τα χαράματα της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου το 6χρονο παιδί παρελήφθη από τους γιατρούς της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο. Δύο ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρό. Η δωρεά οργάνων που αποφάσισαν οι γονείς του και η δυνατότητα μεταμόσχευσης, δηλαδή ευκαιρία για μία νέα ζωή, σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους σφράγισε με τον πιο δυνατό τρόπο το σύντομο ταξίδι του 6χρονου Θωμά.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα