18.1 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    Το 2021 φέρνει την ψηφιακή μετάλλαξη της Ελλάδας-Το απόλυτο success story του Κυριάκου Πιερρακάκη

    Αν παλιότερα έβαζες στην ίδια πρόταση την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (4ΒΕ) και την Ελλάδα, σίγουρα θα ακουγόταν σαν ένα ξεκαρδιστικό σύντομο ανέκδοτο. Πρώτα όμως ας δούμε τι αφορά η 4ΒΕ: Είναι οι έξυπνες μηχανές που μεταμορφώνουν τη βιομηχανική παραγωγή, είναι η επιστήμη των Δεδομένων (Data Science) η περίφημη Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) που αν τις συνδυάσεις όλες μαζί, έχεις δημιουργήσει μια αλυσίδα από απίστευτες προκλήσεις και ευκαιρίες.

    Με δεδομένα τα παραπάνω, η χώρα μας κλείνει το μάτι σε αυτή τη νέα πρόκληση, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της -αυτό της ψηφιακής της μετάλλαξης! Το σύντομο αυτό ανέκδοτο, κατάφεραν ένα μάτσο φωτισμένοι άνθρωποι – από αυτούς που ορίζουν το brain drain- να το κάνουν πράξη σβήνοντας το όποιο χαμόγελο ειρωνείας έχει σχηματιστεί στα χείλη των αμφισβητιών.

    Είναι η ομάδα κρούσης -ή task force αν προτιμάτε-, που περιβάλλει τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος δεν φαντάζει, είναι ο άνθρωπος που πατά τα σωστά κουμπιά. Ο κ. 36χρονος, φιλόδοξος πολιτικός με σπουδές που εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη (απόφοιτος του ΜΙΤ, του Harvard kennedy School και του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), κατάφερε μέσα σε μια τέτοια πίεση όπως η κρίσιμη συγκυρία που ζούμε με την πανδημία, να κάνει θαύματα και να οδηγήσει τον έλληνα πολίτη κυριολεκτικά στον 21ο αιώνα.

    Χάρη στις νέες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που φέρνει προς ψήφιση, έχει καταφέρει να αλλάξει τη συνδιαλλαγή του έλληνα πολίτη με το Δημόσιο. Από την κατάργηση των «στοιχειωμένων» fax, μέχρι την τελευταία «επαναστατική» πλατφόρμα για τους έλληνες του εξωτερικού «myConsulLive», το 13033, την άυλη συνταγογράφηση, το gov.gr, την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση είναι μερικά από τα επιτεύγματα που τον φέρνουν στην πρώτη γραμμή της επιτυχίας.

    «Τα περιοριστικά μέτρα κίνησης που επέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού ανάγκασαν τους Έλληνες πολίτες να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές υπηρεσίες για πρώτη φορά», είχε αναφέρει το BBC σε αφιέρωμά του στον Κ. Πιερρακάκη. Και να φανταστεί κανείς πως ο νεαρός υπουργός, εργάζεται σε μια χώρα που βρίσκεται στην 26η θέση στον δείκτη DESI το 2019 από τα 28 τότε κράτη-μέλη της ΕΕ, βάση μέτρων όπως η συνδεσιμότητα, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση.

    Στοίχημα που κερδήθηκε, σίγουρα τσεκ! Ο κ. Πιερρακάκης, βρέθηκε επικεφαλής τον Ιούλιο του 2019, σε ένα υπουργείο που «όταν ανακοινώθηκε ακουγόταν ίσως λίγο μεταμορντέρνο – ένα νέο ψηφιακό υπουργείο στην Ελλάδα, με στόχο το μετασχηματισμό του κράτους. Εν τέλει είναι το υπουργείο της καθημερινότητάς του πολίτη. Ο κορωνοϊός σε ό,τι μας αφορά λειτούργησε ως επιταχυντής», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

    Δεκαεφτά μήνες μετά, με τους περισσότερους σε καραντίνα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη σχηματοποίηση του ψηφιακού κράτους. Με εντατική δουλειά, αφοσίωση, πίστη στην ομάδα, ξενύχτια και πολιτικό όραμα, ο κ. Πιερρακάκης κατάφερε να διαχειριστεί μια καυτή πατάτα, αυτής της πανδημίας με πολιτική ευθύνη.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα