16.2 C
Athens
Friday, March 24, 2023
More

  Τι ποσότητες εισαγόμενου κρέατος φτάνουν στα Ελληνικά τραπέζια

  Πιθανότητα να αντιστρέψει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελληνική εγχώρια αγορά ως προς την κατανάλωση κρέατος και ειδικότερα σε είδη όπως είναι το πρόβειο κρέας, θα μπορούσε να έχει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, η οποία εισάγει μεγάλες ποσότητες κρέατος σε ετήσια βάση.

  Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος δείχνουν ότι η χώρα μας έκανε εισαγωγές 6,27 εκατομμυρίων κιλών νωπού αρνιού από τις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύρια χώρα προέλευσης αποτελεί η Ρουμανία με συνολικά 6,04 εκατομμύρια κιλά να εισάγονται από εκεί. Η πορεία των ελληνικών εισαγωγών έχει εμφανίσει διακυμάνσεις σε ότι αφορά στο νωπό αρνί. Αναλυτικότερα, το 2018 οι εισαγωγές ήταν στα 4,53 εκατομμύρια κιλά, το 2019 αυξήθηκαν στα 6,92 εκατομμύρια κιλά, το 2020 στα 5,1 εκατομμύρια κιλά ενώ το 2021 αυξήθηκαν ξανά στα 6,27 εκατομμύρια κιλά.

  Σε ό,τι αφορά το νωπό πρόβειο κρέας, όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει επάρκεια μέσα στα επόμενα χρόνια με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως τη μεγάλη ευκαιρία της χώρας η πορεία ήταν η εξής: Το 2018 οι εισαγωγές ήταν στα 2,18 εκατ. κιλά, το 2019 αυξήθηκαν κατά 2,33 εκατ. κιλά, και κατά το 2020 ήταν 2,26 εκατ. κιλά . Και εδώ, η χώρα από την οποία εισάγουμε πρόβειο κρέας κατά κύριο λόγο είναι η Ρουμανία με 1,34 εκατομμύρια κιλά το 2021 σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος.

  Τις μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγών όπως είναι αντιληπτό, πραγματοποιεί η χώρα μας σε νωπό βόειο κρέας όπου συνολικά το 2021 εισήχθησαν 102.000 τόνοι (102 εκατομμύρια κιλά) με συνολική αξία 453,32 εκατομμυρίων ευρώ σε νωπό βόειο κρέας. Επίσης, εισήχθησαν την ίδια χρονιά και 11.281 τόνοι (11,28 εκατ. κιλά) βόειου κατεψυγμένου κρέατος με συνολική αξία 44,54 εκατομμύρια ευρώ.

  Αύξηση των εξαγωγών ελληνικού αρνιού

  Ως προς την δραστηριότητα της χώρας μας στην παραγωγή κρέατος, στα θετικά στοιχεία, καταγράφεται η αύξηση της ποσότητας εξαγωγών ολόκληρων ή μισών σφάγιων που πωλούνται νωπά όπου από τα 4,29 εκατομμύρια κιλά το 2020 οι ποσότητες αυτές αυξήθηκαν το 2021 στα 6,55 εκατομμύρια κιλά. Κύριες χώρες προορισμού το 2021 ήταν η Ιταλία με 3,63 εκατομμύρια κιλά, η Ισπανία με 1,37 εκατομμύρια κιλά και η Πορτογαλία με 730 χιλιάδες κιλά.

  Άμεση σχέση της κατανάλωσης με τον τουρισμό

  Η κατανάλωση του κρέατος εκτός από την εγχώρια κατανάλωση είναι άμεσα συνυφασμένη και με τον τουρισμό, όπου μεγάλες ποσότητες διοχετεύονται και καταναλώνονται στην ξενοδοχειακή αγορά, η οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει αρχίσει να απευθύνεται και σε υψηλότερου εισοδήματος καταναλωτές που αναζητούν καλύτερης ποιότητας προϊόντα στη διατροφή τους.

  Στην αύξηση των εισαγωγών και στη μείωση της εγχώριας παραγωγής συνέτεινε σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι χαμηλές τιμές στα κρέατα, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί στην Ελλάδα να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφική παραγωγή και να στραφούν σε άλλες μορφές απασχόλησης. Η Διεπαγγελματική Κρέατος μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες – μεταξύ αυτών και η ένταξη σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης – έχει επιδιώξει τα τελευταία χρόνια να προβάλλει το ελληνικό κρέας και στο εξωτερικό, έχοντας κάνει επαφές για εξαγωγή του πρόβειου σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

  Στόχος είναι η αύξηση των τιμών που κατ’ επέκταση θα φέρει την σταδιακή επαναφορά της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών αυτών μπορεί να επηρεάσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον την κατανάλωση. Ένα χαρακτηριστικό που παρατηρείται ανάμεσα σε άλλα στην ελληνική αγορά, είναι ότι κατά το δεύτερο μισό του έτους, που η χώρα μας κατακλύζεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών, που αποζητούν λόγω κουλτούρας την κατανάλωση αρνιού.

  Ελληνοποιήσεις και εισαγωγές κατεψυγμένου κρέατος

  Λόγω των μειωμένων παραγόμενων ποσοτήτων στην Ελλάδα, υπάρχουν σύμφωνα με την ΕΔΟΚ, έμποροι που προβαίνουν σε αθρόα εισαγωγή αρνιών, τα οποία υφίστανται διαδικασία ανάπτυξης και πάχυνσης στην Ελλάδα, ελληνοποιούνται και πωλούνται ως ντόπια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αμελητέες οι εισαγόμενες ποσότητες κατεψυγμένου κρέατος στην Ελλάδα από την μεγαλύτερη παραγωγό πρόβειου κρέατος στον πλανήτη, τη Νέα Ζηλανδία.

  Το 2021 εισήχθησαν από τη Νέα Ζηλανδία στην Ελλάδα:

  • κιλά ολόκληρα σφάγια και μισά σφάγια αρνιού κατεψυγμένα
  • 139.037 κιλά μπροστινό μέρος σφάγιου ή μισό μπροστινό μέρος σφάγιου κατεψυγμένου αρνιού
  • 217.804 κιλά καρέ ή και οσφυική χώρα ή μισό καρέ κατεψυγμένα
  • 157.510 κιλά κιλότο ή μισό κιλότο κατεψυγμένα
  • 96.187 άλλα τεμάχια με κόκαλα κατεψυγμένα
  • 14.959 άλλα τεμάχια χωρίς κόκαλα κατεψυγμένα

  Ως ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ελληνικής παραγωγής είναι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου της Κίνας και της Ινδίας, όπου και οι δύο χώρες απορροφούν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα εισαγωγής ποσοτήτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με την ΕΔΟΚ, η Νέα Ζηλανδία θεωρήθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια βασικός παράγοντας για την δραστική συρρίκνωση της ευρωπαϊκής προβατοτροφίας.

  Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι Έλληνες καταναλώνουν περισσότερο πρόβειο κρέας μέσω της εστίασης, σε σύγκριση με τις ποσότητες που αγοράζουν από το κρεοπωλείο. Μάλιστα, το 2010 στην Αττική υπήρχαν μόλις 39 καταστήματα εστίασης που είχαν στο μενού τους τη λέξη πρόβειο, ενώ το 2021 είχαν φτάσει τα 490.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα