11.7 C
Athens
Tuesday, November 29, 2022
More

  Tι πίεσε τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας

  Η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής και η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε δεν ξάφνιασε κανέναν στο Μέγαρο Μαξίμου.

  Στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα ανέμεναν μια «κίνηση εντυπωσιασμού», όπως την χαρακτηρίζουν, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση βρέθηκε στριμωγμένη από την διαχείριση της «Ελπίδας» και τα προβλήματα που είναι ακόμα εμφανή στην Αττική, γεγονός που δημιούργησε το κατάλληλο timing για να εκδηλωθεί αυτή η κίνηση.

  Πίσω από την απόφαση Τσίπρα να ενεργοποιήσει  το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο κάθε αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυβερνητικά στελέχη βλέπουν μια κίνηση πανικού, η οποία έρχεται ως συνέχεια των ρητορικών εξάρσεων και της τυφλής αντιπολίτευσης που ασκεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

  «Οι δημοσκοπήσεις δημιούργησαν πίεση τον Τσίπρα»

  Η εκτίμηση στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είναι πως αυτή η τακτική αποτελεί απόρροια της δημοσκοπικής πίεσης που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ. Θυμίζουν, ότι όταν ο κ. Τσίπρας ζήτησε πρώτη φορά εκλογές στη Βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός του απάντησε πως «το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε τρίτο κόμμα».

  Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στην Κουμουνδούρου, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καθώς βλέπει ταυτόχρονα ότι η κοινωνία της έχει γυρίσει την πλάτη. Όλες οι μετρήσεις καταγράφουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται σε ρηχά νερά και να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί ούτε τα στραβοπατήματα της κυβέρνησης. Επίσης, διαβάζουν στην κίνηση Τσίπρα και μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα εσωκομματικά προβλήματα που γιγαντώθηκαν μετά την πρόταση του για εκλογή προέδρου και ΚΕ από τα μέλη του κόμματος. Η συσπείρωση που θα δημιουργήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία θα επιφέρει μια προσωρινή ηρεμία, αλλά «σύντομα θα το ξαναβρεί μπροστά του», υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

  Πού θα στοχεύσει ο Μητσοτάκης στην τριήμερη συζήτηση

  Ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί την τριήμερη συζήτηση για να γίνει μια πλήρης αποτίμηση του κυβερνητικού έργου. Είναι μια ευκαιρία και για την κυβέρνηση να αναδείξει τομείς της πολιτικής της που η διαχείριση της καθημερινότητας και το βάρος της πανδημίας δεν έχουν προβληθεί όπως θα έπρεπε, εκτιμούν συνομιλητές του. Οικονομία, αμυντική θωράκιση της χώρας, ψηφιοποίηση του κράτους, το Κράτος Δικαίου, μεταρρυθμίσεις είναι οι τομείς που θα αναδείξει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα θα δοθούν απαντήσεις για την υγεία, την στήριξη των νοικοκυριών και την διαχείριση κρίσεων «ώστε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους», τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρούν ότι η σύγκριση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική και αυτό θα προκύψει και από την συζήτηση στη Βουλή, γι αυτό θα λάβουν το λόγο όλοι οι υπουργοί. Το βράδυ της Κυριακής, μετά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα βγει πιο ισχυρή είναι η πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου.

  Latest articles

  spot_img

  Related articles