22.6 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    Στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το τέλος της παγκοσμιοποίησης είναι στο μυαλό όλων.

    Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ο αγώνας για επιδοτήσεις για τη διατήρηση ή τον επαναπατρισμό εργοστασίων, είναι τα κύρια θέματα της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    Μπροστά στα υπό κατασκευή κτίρια, στην ξηρά της Αριζόνα, ο Μόρις Τσανγκ, 91 ετών, βλέπει τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον του. Ο ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ TSMC δεν μπορεί να κρύψει την πικρία του. «Η παγκοσμιοποίηση είναι νεκρή, το ελεύθερο εμπόριο είναι νεκρό και δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουν σύντομα».

    Ήταν ωστόσο εκεί, στις 6 Δεκεμβρίου 2022, για να γιορτάσει μια χαρούμενη στιγμή. Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και τα αφεντικά της Apple, της AMD ή της Nvidia, μεταξύ των κυριότερων πελατών του, παρακολούθησε την τελετή εγκαινίων ενός γιγαντιαίου εργοστασίου ηλεκτρονικών ειδών, μια πρώτη φορά για πολύ καιρό.

    Η ιστορία της ταϊβανέζικης εταιρείας TSMC είναι αυτή της παγκοσμιοποίησης… και των ορίων της

    Οι δύο πρωταγωνιστές του δράματος που διαδραματίζεται σήμερα βρίσκονταν στο βήμα.

    Ο δημιουργός Τσανγκ, ο οποίος θεωρητικοποίησε και δρομολόγησε, κατά τη δεκαετία του 1980, το μεγάλο κύμα παγκοσμιοποίησης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών, και ο νεκροθάφτης Μπάιντεν. Ενισχύοντας τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας που εξαπέλυσε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε τη χαριστική βολή, απαγορεύοντας τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα και ρίχνοντας χείμαρρους επιδοτήσεων για την προσέλκυση εργοστασίων στο έδαφός της. Από εδώ και στο εξής, δύο φυλές συγκρούονται, και όχι μόνο στα ηλεκτρονικά. Για τον Μόρις Τσανγκ, του οποίου οι μεγάλοι πελάτες βρίσκονται και στις δύο πλευρές, είναι σπαρακτικό.

    Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 53ο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, το οποίο πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, επέλεξε ως κύριο θέμα του τη «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Με άλλα λόγια, μπορούμε ακόμη να μαζέψουμε τα κομμάτια μιας ευλογημένης εποχής επιχειρηματιών όπως ο Μόρις Τσανγκ;

    Η ετήσια συνάντηση στο γαλήνιο αλπικό θέρετρο Graubünden της Ελβετίας έχει ως στόχο να αποτελέσει το επίκεντρο των επιχειρήσεων και της πολιτικής από όλο τον κόσμο. Ένα είδος «επιχειρηματικού ΟΗΕ», όπου θα μπορούσαν να συναντηθούν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζοντας τους διευθύνοντες συμβούλους όλου του πλανήτη.

    Αυτό δεν ισχύει πλέον στην πραγματικότητα. Φέτος, κανένας Ρώσος και ελάχιστοι Κινέζοι από τους περίπου 2.700 ηγέτες και εμπειρογνώμονες από 130 χώρες. Μόνοι μεταξύ των μεγάλων εθνών, οι Γερμανοί, που φαίνεται να είναι οι τελευταίοι που πιστεύουν σε αυτό, έστειλαν μια μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας του, Κρίστιαν Λίντνερ και Ρόμπερτ Χάμπεκ. Θα συμμετάσχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η φινλανδή πρωθυπουργός Σάννα Μαριν και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την αποπαγκοσμιοποίηση, αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο επιδοτήσεων ύψους σχεδόν 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων (370 δισεκατομμυρίων ευρώ) για τον συνδυασμό επενδύσεων σε πράσινες μορφές ενέργειας και βιομηχανικής μετεγκατάστασης.

    Με, για παράδειγμα, αυτή την επιδότηση των 7.600 δολαρίων για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με την προϋπόθεση ότι αυτό παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και η μπαταρία. Γενικότερα, η ενίσχυση αυτή έχει μαζική επίδραση στους ευρωπαίους βιομηχάνους, οι οποίοι τιμωρούνται από την κρίση του φυσικού αερίου και των οποίων οι πιο ενεργοβόροι μελετούν την ανάπτυξη των επενδύσεών τους στη Βόρεια Αμερική.
    Η γερμανική χημική εταιρεία BASF είχε ήδη ξεκινήσει, τον Οκτώβριο του 2022, την κίνηση να μειώσει το ευρωπαϊκό άνοιγμα των φτερών της και, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, η ανταγωνίστριά της Bayer ανακοίνωσε, στους Financial Times , την ίδια πρόθεση να ευνοήσει την Κίνα και τις ΗΠΑ.

    Για να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές σειρήνες, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουν. Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ακόμη και η πολύ ορθόδοξη επίτροπος ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τάσσονται τώρα υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού, προκειμένου να ευνοηθούν οι επιδοτήσεις προς τις χώρες για τη διατήρηση ή τον επαναπατρισμό των εργοστασίων τους.

    Μια κολασμένη μηχανή τίθεται σε κίνηση. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό The Economist , οι περισσότερες ανεπτυγμένες και ακόμη και νότιες χώρες, όπως η Ινδία ή η Ινδονησία, βρίσκονται στη διαδικασία υιοθέτησης παρόμοιων νόμων. Πιστεύει ότι αν οι επτά μεγάλες οικονομίες της αγοράς – Αυστραλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιαπωνία, Ινδία και Κορέα – εισήγαγαν μέτρα συγκρίσιμα με εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα κόστιζε συνολικά σχεδόν το 2% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Ένα σημαντικό κόστος που αφιερώνεται ουσιαστικά στην αντιγραφή ήδη υπαρχουσών αλυσίδων αξίας, όπως αυτή των μπαταριών αυτοκινήτων ή των ηλεκτρονικών τσιπ. Σε αυτόν τον τελευταίο τομέα, ο ιδρυτής της TSMC, Morris Chang, θεωρεί ότι η παραγωγή των τσιπ του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως κάνει χάρη στις γενναιόδωρες αμερικανικές επιταγές, θα του κοστίσει τουλάχιστον 50% περισσότερο από ό,τι στην Ταϊβάν. Αυτό είναι το τίμημα της κυριαρχίας.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα