27.2 C
Athens
Saturday, June 10, 2023
More

  Σαν έτοιμοι από καιρό: Οι έξι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ίδρυσαν την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας

  Η ανάγκη, η πρωτοβουλία, οι συζητήσεις και το προσκλητήριο στο σύνολο της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου – Πότε θα ανακοινωθούν επίσημα στόχοι και σκοποί του νέου οργάνου

  Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης
  24 Μαΐου 2023 η ίδρυση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ).
  Πρόκειται για την προσπάθεια να πάρει σάρκα και οστά η επόμενη προσπάθεια συλλογικού οργάνου για το οργανωμένο λιανεμπόριο. Η νέα προσπάθεια θα διαδεχτεί εκείνη του ΣΕΣΜΕ, που είχε λάβει άδοξο τέλος στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000.
  Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας Ένωσης, το απαρτίζουν στελέχη των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ: Πρόεδρος της ΕΣΕ ανακηρύχθηκε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metro ΑΕΒΕ. Αντιπρόεδρος είναι ο Ιωάννης Μασούτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δ. Μασούτης ΑΕ κι ακόμη, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Γραμματέας είναι ο Κωνσταντίνος Μαυροειδής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πέντε ΑΕ, ταμίας ο Νίκος Λαβίδας, brand president της ΑΒ Βασιλόπουλος και μέλη οι Λάμπρος Παπακοσμάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτης και Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ, εκ των διαχειριστών της Lidl Ελλάς ΕΠΕ.

  Η πρώτη Γενική Συνέλευση και το
  παρθενικό διοικητικό συμβούλιο – Γενικός διευθυντής ο έμπειρος Απόστολος Πεταλάς

  Στις 19 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε. 
  Στην πρώτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕ, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, έδωσαν το «παρών» όλα τα Τακτικά μέλη: ΑΒ Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, Μetro ΑΕΒΕ (My market) και Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας). Η Ένωση βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο, καθώς δεν έχει λάβει καν ακόμη ΑΦΜ, όπως έμαθε το FOODReporter. Μέσα στο επόμενο διάστημα, η διοίκηση της ΕΣΕ θα ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη και οργάνωση της αποτελεσματικής λειτουργίας της. «Οι μεγαλύτερες αλυσίδες (σούπερ μάρκετ) της χώρας θέτουν ως στόχο «την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη του κλάδου σε θεσμικό και συλλογικό επίπεδο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης. Η σύσταση και ο ορισμός γραφείου Τύπου αποτελεί μία από τις ενέργειες του οργανισμού που μένει να οριστικοποιηθεί.Γενικός γραμματέας της νεοσύστατης ΕΣΕ αναλαμβάνει ο Απόστολος Πεταλάς. Πρόκειται για άτομο με «βαρύ» βιογραφικό στο χώρο της λιανικής πώλησης. Προ μηνός, είχε εγκαταλείψει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Όμιλο Fourlis, την οποία διατηρούσε επί 17 έτη. Νωρίτερα, είχε υπηρετήσει το λιανεμπόριο από την απέναντι «όχθη», εκείνη του προμηθευτή, αποτελώντας στέλεχος της PepsiCo Hellas για 16 έτη, οκτώ από τα οποία στη θέση του Managing Director. Ακόμη νωρίτερα, είχε διαγράψει θητεία έξι ετών στην Colgate Palmolive Ελλάς, εκκινώντας από το 1983.Η πορεία 40 ετών στο χώρο του λιανεμπορίου ήταν εγγύηση για να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΣΕ.
  Εκ των πραγμάτων, είναι εκείνος που καλείται να απευθύνει προσκλητήριο σε όλες τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ: «Εμείς προσκαλούμε στους κόλπους μας κάθε σούπερ μάρκετ, κάθε αλυσίδα, Όμιλο καταστημάτων ή μεμονωμένο κατάστημα που τηρεί τους κανόνες και την οργάνωση του οργανωμένου λιανεμπορίου», δήλωσε ο ίδιος ο κ. Πεταλάς στο FOODReporter, για να προσθέσει ότι υπήρξαν συζητήσεις εδώ και καιρό μεταξύ των αλυσίδων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, αλλά και άλλων αλυσίδων που δεν βρίσκονται για την ώρα εντός της ΕΣΕ, αλλά δεν αποκλείεται να ενταχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Φέρονται ήδη να έχουν ενημερωθεί όλες οι εταιρείες του κλάδου, που, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΕ, πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν Τακτικά Μέλη της, εφόσον το επιθυμούν.

  Η δυναμική της Ένωσης και
  η διαφορά Τακτικών και Συνδεδεμένων μελών
  Επιπλέον, η ΕΣΕ προσκαλεί το σύνολο
  των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων να ενταχθούν, ως Συνδεδεμένα μέλη, ενισχύοντας τη δυναμική της Ένωσης, δυναμώνοντας το εκτόπισμά της και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις «για πολυδιάστατη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν».«Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Θα εξετάσουμε την διεύρυνση της Ένωσης, αλλά πρώτα επιδιώκουμε να θέσουμε τους στόχους και τους σκοπούς της ίδρυσης του οργανισμού μας σε όλη την αγορά, στους προμηθευτές, στους αρμόδιους φορείς, στην Πολιτεία και πρωτίστως, στους ίδιους τους καταναλωτές», επεσήμανε στο FOODReporter ο κ. Πεταλάς.Πληροφορίες του FOODReporter αναφέρουν ότι η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας προετοιμάζεται για μια εκδήλωση ενημέρωσης στόχων και σκοπών της ίδρυσής της προς στελέχη του κλάδου και προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
  Η συγκεκριμένη ενημέρωση φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς η Ένωση φιλοδοξεί να προσέλθουν και στελέχη της επόμενης κυβέρνησης στην παρουσίαση των σκοπών, ως ρυθμιστικός παράγοντας της αγοράς. «Η σύσταση συλλογικού οργάνου που να προάγει τον υγιή και παραγωγικό διάλογο με την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα είναι απαραίτητη και κρίθηκε αναγκαία τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση ίδρυσης της ΕΣΕ.
  «Στην πρωτοβουλία της δημιουργίας της ΕΣΕ βρίσκονται ανώτατα στελέχη των συμμετεχουσών επιχειρήσεων. Από την προηγούμενη προσπάθεια οργάνου στο χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου έχουν περάσει χρόνια. Η αγορά είναι διαφορετική, η ίδια η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική. Είμαι αισιόδοξος επειδή στον κλάδο υπάρχει περισσότερη τεχνοκρατική στόχευση και μεγαλύτερη και καλύτερη οργάνωση», κατέληξε εξάλλου ο κ. Πεταλάς.Στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι σε παρόντα χρόνο. Ο κλάδος είναι πολύ υψηλής σημασίας για την εθνική οικονομία: Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.
  Ετοιμάζονται δράσεις, παρεμβάσεις
  και ανάληψη πρωτοβουλιών
  Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας
  φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ισχυρό φορέα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι της είναι η έκφραση και η προώθηση των θέσεων του κλάδου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η δημιουργία των προϋποθέσεων για νόμιμο, υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στρατηγική ενδυνάμωση του ρόλου του λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα.Ο ρόλος του κλάδου άλλαξε ριζικά και αναβαθμίστηκε.
  Τα σούπερ μάρκετ κλήθηκαν να στηρίξουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και μετέπειτα, λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων και πληθωριστικών πιέσεων, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  Μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις της, η ΕΣΕ δηλώνει ότι θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να κινητοποιεί την Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, να δίνει κίνητρα για επενδύσεις και να διευκολύνει τις διαδικασίες προσέλκυσης και απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  Στην ΕΣΕ μπορούν να είναι μέλη όλα τα νομικά πρόσωπα Σούπερ Μάρκετ στην Ελληνική επικράτεια με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών. Στοχεύεται τα μέλη να χωρίζονται σε Τακτικά και Συνδεδεμένα μέλη, ανάλογα με το ύψος του κύκλου εργασιών της κάθε εταιρείας. Στην πραγματικότητα, η ίδρυση της ΕΣΕ καλύπτει τη διαχρονική ανάγκη έκφρασης και υποστήριξης των θέσεων του κλάδου των σούπερ μάρκετ και των δυνητικών μελών του οργάνου. Η ίδια η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας υποστηρίζει ότι πρόκειται «αναμφίβολα και για απαίτηση της κοινωνίας, της Πολιτείας, των κοινωνικών εταίρων, των ανεξάρτητων Αρχών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για αποτελεσματική επικοινωνία, πρόοδο και ανάπτυξη του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα