17.9 C
Athens
Friday, May 10, 2024
More

    Ποια είναι η “φάκα” της Νέας Δημοκρατίας για το τυρί δυνατοτήτων στους οφειλέτες 120 ή 72 δόσεων

    Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στις 10 Απριλίου  εξήγγειλε μετά  Βαΐων και κλάδων νέες δυνατότητες στους οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση στην οποία υπάγονταν καθώς και σε όσους, ενώ ήταν συνεπείς, δημιούργησαν νέες οφειλές.

    Μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα και δίνουν νέες δυνατότητες στους οφειλέτες που έχασαν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις  στις  οποίες υπάγονταν καθώς και σε όσους, ενώ ήταν συνεπείς, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές. Άνοιξαν για το σκοπό αυτό οι σχετικές πλατφόρμες.

    • Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.
    • Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες -κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023- πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

    Παραδείγματα για την αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν και την ένταξη στο νέο σχήμα ρυθμίσεων για οφειλέτες που ήταν συνεπείς αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές:

    • Παράδειγμα 1ο: Έχω ρύθμιση 120 δόσεων την οποία σταμάτησα να πληρώνω το Φεβρουάριο του 2022. Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλω 2 δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
    • Παράδειγμα 2ον: Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξα στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.
    • Παράδειγμα 3ον: Απέκτησα ληξιπρόθεσμες οφειλές στο διάστημα από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Τις εντάσσω στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχα ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές.
    • Παράδειγμα 4ον: Δημιούργησα ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Νοέμβριο του 2021 και μετά, τις οποίες ενέταξα στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτές τις οφειλές μπορώ πλέον να τις εντάξω στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
    • Παράδειγμα 5ον: Την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχω οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, την οποία απώλεσα τον Μάρτιο του 2022. Βεβαιώθηκαν νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022, τα οποία μπορώ πλέον να εντάξω στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Ταυτόχρονα υποχρεούμαι να εντάξω τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εντός μηνός από την ένταξή μου στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

    Τι σημαίνουν κανονικά και πραγματικά τα παραπάνω και γιατί είναι μια πραγματικά “φάκα”: Όταν μια εταιρία συνεπέστατη ακόμα και αν  ρύθμισε και πληρώνει , κανονικά τις δόσεις της θα πρέπει να έχει ρυθμίσει και να έχει κάνει την πληρωμή μόνο στην 1 του μηνός. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεται τι εννοώ αλλά εάν ρύθμισε στις 2 του μηνός λόγω του ότι μπορεί να έπεσε ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο ή οτιδήποτε άλλο, λυπάμαι αλλά δεν μπαίνουν στη ρύθμιση .

    Αυτό είναι τόσο σοβαρό που πραγματικά εάν δεν στηθείς στο γκισέ για να το κάνεις σε πράξη δεν μπορείς να το γνωρίζεις. Γιατί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που προκύπτει στη διαδικασία και σε πετάει το σύστημα έξω λόγω αυτού κανένας δεν το ανέδειξε και μάλιστα κάτι τόσο άκυρο , στο νόμο που εάν πραγματικά δεν τους ξέφυγε και δημιουργήθηκε εκ παραδρομής, τότε είναι αναληθής , η πρόθεση για διευκόλυνση όσων πραγματικά είναι σωστοί στις οφειλές τους και συνεπείς κατά τις πληρωμές των ρυθμίσεων.

    Το Υπουργείο Οικονομικών τι λέει για αυτά ; Η Κυβέρνηση μετά από πολλές οχλήσεις φοροτεχνικών και λογιστικών γραφείων δεν έχει δώσει ακόμα σαφής απάντηση.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα