15.6 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Παγκόσμια Τράπεζα: Ακύρωση χρέους για τις φτωχότερες χώρες

    Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση χρέους σε ορισμένες χώρες, οπότε οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι να προσφέρουν κάποια μορφή ελάφρυνσης, η οποία θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ακόμη και την ακύρωση του, όπως ανέφερε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.«Είναι προφανές ότι ορισμένες χώρες δεν είναι σε

    θέση να εξοφλήσουν το χρέος που έχουν αναλάβει. Επομένως, πρέπει επίσης να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους. Αυτό μπορεί να ονομαστεί ελάφρυνση του χρέους ή ακύρωση», δήλωσε ο Μαλπάς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    «Είναι σημαντικό το ποσό του χρέους που πρέπει να μειωθεί με την αναδιάρθρωση», πρόσθεσε.Επισήμανε παρόμοια βήματα σε προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, όπως στη Λατινική Αμερική και τη λεγόμενη πρωτοβουλία HIPC για τις υπερχρεωμένες χώρες κατά τη δεκαετία του 1990.

    Οι πλούσιες χώρες τον περασμένο μήνα υποστήριξαν την επέκταση της Πρωτοβουλίας Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους της G20 (DSSI), η οποία εγκρίθηκε τον Απρίλιο για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιβιώσουν από την πανδημία του κορωνοϊού, με την οποία 43 από τις δυνητικές 73 επιλέξιμες χώρες έχουν αναβάλει 5 δισ. δολάρια σε πληρωμές χρέους.

    Εν μέσω προειδοποιήσεων, ότι η πανδημία θα μπορούσε να ωθήσει 100 εκατ. ανθρώπους σε ακραία φτώχεια, ο Μαλπάς επανέλαβε το αίτημά του για συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών και των funds.

    «Αυτοί οι επενδυτές δεν κάνουν αρκετά και είμαι απογοητευμένος μαζί τους. Επίσης, ορισμένες από τους μεγάλες κινεζικές τράπεζες δεν συμμετείχαν αρκετά. Το αποτέλεσμα των μέτρων ενίσχυσης είναι επομένως μικρότερο από αυτό που θα μπορούσε να είναι», δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο Μαλπάς προειδοποίησε ότι η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μια κρίση χρέους, καθώς ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες είχαν ήδη εισέλθει σε πορεία ασθενέστερης ανάπτυξης και οικονομικών προβλημάτων.

    «Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και οι πληρωμές χρέους κατακλύζουν αυτές τις οικονομίες. Επιπλέον, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των επισφαλών δανείων», συμπλήρωσε.

    Πηγή: Reuters

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα