17.3 C
Athens
Monday, April 29, 2024
More

    Οργανωμένο λιανεμπόριο: Μικρή αύξηση του όγκου πωλήσεων στο επτάμηνο

    Διατηρήθηκαν και τον Ιούλιο οι κύριες τάσεις που καταγράφονται φέτος στο οργανωμένο λιανεμπόριο, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Market View Ιουλίου της Circana, στο οποίο υπενθυμίζουμε ότι πλέον ενσωματώνονται και τα στοιχεία που λαμβάνει η εταιρεία ερευνών από τη Lidl Ελλάς. H σημαντικότερη τάση είναι ασφαλώς αυτή της «ξερής», πληθωριστικής αύξησης του τζίρου των σούπερ μάρκετ, προερχόμενης σχεδόν αποκλειστικά από την αύξηση των τιμών.

    Το καινούργιο στοιχείο όμως έχει να κάνει με τον όγκο πωλήσεων, που ενώ στο πρώτο εξάμηνο ήταν αμετάβλητος σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, στο επτάμηνο «τσίμπησε» μία αύξηση της τάξεως του 0,6%, που παραμένει βέβαια πολύ μικρότερη από την αύξηση της αξίας των πωλήσεων, η οποία φτάνει το 9,8% σε ετήσια βάση. Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή μονάδας εμφανίζεται στο επτάμηνο αυξημένη κατά 9,2%, έναντι 9,6% στο εξάμηνο. Σε απόλυτους αριθμούς, ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου για το επτάμηνο του 2023 υπολογίζεται στα 5,15 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 4,69 δισ. στο επτάμηνο 2022 και 4,43 δισ. στο εξάμηνο 2023), εκ των οποίων τα 3,93 δισ. προέρχονται από τον κλάδο των τροφίμων.

    «Πρωταθλητές» σε αύξηση πωλήσεων τα σνακ

    Σημειωτέον ότι η αύξηση των πωλήσεων σε αξία προέρχεται από όλες τις μεγα-κατηγορίες: τα τρόφιμα συνεισφέρουν με αύξηση 9,8%, τα προϊόντα υγιεινής και ομορφιάς με 10,3% και τα προϊόντα για το νοικοκυριό με 10,8%. Στην κατηγορία των τροφίμων, οι υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σε αξία στο επτάμηνο είναι τα σνακ (+14,5%), τα γαλακτοκομικά (+13%) και τα μη αλκοολούχα ποτά (+10,6%). Από την άλλη, όσον αφορά στον όγκο πωλήσεων, η εικόνα είναι μοιρασμένη: οι πωλήσεις σνακ (+4,7%), μη αλκοολούχων ποτών (+3,5%) και αλκοολούχων ποτών (+1,9%) κινούνται ανοδικά στο επτάμηνο, ενώ οι πωλήσεις μαγειρικών βοηθημάτων (-3,8%), κατεψυγμένων τροφίμων (-3,4%) και συσκευασμένων τροφίμων (-1,3%) ακολουθούν πτωτική τροχιά.

    Στο 26,2% το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας

    Τι γίνεται όμως με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας; Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά ε σχέση με τα στοιχεία του εξαμήνου: το μερίδιο των προϊόντων private label στο α’ εξάμηνο 2023 διαμορφώθηκε στο 26,2%, έναντι 25,8% το 2022 (25,4% στο α’ εξάμηνο 2022) και 23,6% το 2021. Ωστόσο, η ενίσχυση αυτή προέρχεται κυρίως από τα είδη υγιεινής και νοικοκυριού και λιγότερο από τα τρόφιμα, όπου το μερίδιο έχει αυξηθεί οριακά από το 2022 (26,5% έναντι 26,3%). Αντίθετα, στα προϊόντα ομορφιάς και υγιεινής το (παραδοσιακά χαμηλότερο) μερίδιο των private label προϊόντων έχει φτάσει στο 21,5%, έναντι 20,2% το 2022 και 17,3% το 2021. Δηλαδή, συνάγεται το συμπέρασμα ότι πράγματι ο υψηλός πληθωρισμός ωθεί πολλούς Έλληνες καταναλωτές στα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όμως η προτίμηση προς τα επώνυμα προϊόντα παραμένει ισχυρή.

    Αύξηση της έντασης εκπτώσεων

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της Circana για την ένταση εκπτώσεων: πλέον το 25,2% της συνολικής αξίας των πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου αφορά σε προϊόντα προσωρινά μειωμένης τιμής, έναντι 22,5% το 2022 και 22,2% στο επτάμηνο του 2022. H αύξηση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα τρόφιμα, στα οποία το ποσοστό φτάνει το 25,1%, έναντι 22% το 2022 και 21,6% στο επτάμηνο του 2022, ενώ αυξημένες είναι και οι εκπτώσεις στα προϊόντα για το νοικοκυριό, φτάνοντας το 25,3%, έναντι 21,8% το 2022 και 21,7% στο επτάμηνο του 2022. Τέλος, όσον αφορά στα σημεία πώλησης, τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σε αξία σε ετήσια βάση καταγράφουν τα μικρά καταστήματα (0-400 τ.μ., +15,7%) και οι υπεραγορές (2.500+ τ.μ., +14,3%). Πάντως, οι άλλες τυπολογίες καταστημάτων (400 με 1.000 τ.μ. και 1.000 με 2.500 τ.μ.) επίσης κινούνται ανοδικά παραμένουν κυρίαρχες με συνολικό μερίδιο 76,8%. Σε γεωγραφικό επίπεδο, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι πωλήσεις σε αξία στην Κρήτη (+17,7%) και την Πελοπόννησο (+11,4%), ενώ στην Αττική, που αντιπροσωπεύει το 47,1% των συνολικών πωλήσεων σε όλη τη χώρα, η αύξηση στο επτάμηνο ήταν της τάξεως του +8,8%.

     

     

     

    Πηγή: Foodreporter

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα