15.5 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Οι περιοχές της Ελλάδας που θα δείτε μωβ μέδουσες-Γιατί πρέπει να προσέχουμε

    Αυτό το καλοκαίρι πραγματικά υπάρχει μεγάλη έξαρση των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca). Σε ποιες περιοχές γίνεται χαμός και τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο ειδικά αν μας τσιμπήσουν.

    Πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίσουμε ότι υπάρχει βαθμός επικινδυνότητας διότι η μωβ μέδουσα είναι ένα από τα είδη που θεωρείται επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σοβαρά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι ανάγκη ότι θα εμφανιστούν τη στιγμή του τσιμπήματος, όπως για παράδειγμα με μια δύσπνοια ή σπασμούς, έως κάποιες ώρες μετά το τσίμπημα. Μπορεί ακόμη και μετά από μέρες να έχουμε συμπτώματα όπως διάρροιες, εμετούς» αναφέρει χαρακτηριστικά. Το τσίμπημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαρκεί έως και δυο εβδομάδες, κοκκινίλες, πρήξιμο και φαγούρα. Πιο σπάνια, μπορεί να προκληθεί μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση η οποία αφήνει σημάδια ακόμη και για χρόνια μετά το τσίμπημα.

    Για τους παραπάνω λόγους ήρθε το Jelly Report (jellyfish είναι η μέδουσα στα αγγλικά). Μέσω αυτού, κάθε εβδομάδα εκδίδεται μια ανακοίνωση που δείχνει τις περιοχές όπου υπάρχουν οι περισσότερες αναφορές για μωβ μέδουσες.

    Στην Αττική έχουμε έναν κόλπο και είναι δύσκολο να φύγουν οι μέδουσες. Ο Σαρωνικός, Αργοσαρωνικός, παρότι υπήρχαν άνεμοι φέτος δεν έχει καθαρίσει από μέδουσες, δεν τις “έδιωξε” ο αέρας.

    Αν είναι πολλές βγαίνουμε από το νερό ή δεν μπαίνουμε καθόλου. Αν δούμε 1-2, ή λίγες, μακριά η μία από την άλλη, μπορούμε με μια μάσκα να είμαστε προσεχτικοί και να κάνουμε το μπάνιο μας βλέποντας που έχει μέδουσες και κρατώντας μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1-2 μέτρα. Αν είναι θολή τη θάλασσα ή με πλαγκτόν και δούμε έστω και λίγες μέδουσες καλό είναι να μην μπούμε για μπάνιο.

    Αν μας τσιμπήσει βγαίνουμε από τη θάλασσα και στεγνώνουμε το σημείο που μας τσίμπησε, χωρίς να το τρίψουμε, και βάζουμε μια κορτιζονούχο κρέμα (π.χ. Fucicort). Αν έχουν μείνει πλοκάμια πάνω στο δέρμα μας, πρέπει αρχικά να το ξεπλύνουμε με θαλασσινό νερό και να βγάλουμε με μια πλαστική κάρτα τα υπολείμματα. Το δεύτερο βήμα είναι να ρίξουμε ένα μίγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -να το έχουμε κάνει ήδη πρώτα σαν πάστα- και μετά να βάλουμε κορτιζονούχο κρέμα.

    *Δείτε πατώντας στον ενεργό σύνδεσμο το Jelly Report που υπάρχει πρόβλημα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα