27.2 C
Athens
Saturday, June 10, 2023
More

  Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Fitch

  Η ένταση γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους των ΗΠΑ αυξήθηκε μετά την προειδοποίηση της Fitch Ratings ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ της χώρας απειλείται από την πολιτική αντιπαράθεση που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.

  Η Fitch ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για να αντικατοπτρίσει τον αυξημένο κομματισμό που εμποδίζει μια λύση παρά την ταχέως επερχόμενη λεγόμενη ημερομηνία Χ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στο σημείο κατά το οποίο η Ουάσινγκτον ξεμένει από μετρητά. Μετακίνησε τις ΗΠΑ σε “rating watch negative” στο πλαίσιο της ταξινόμησής της.

  Οι αγορές δείχνουν αυξανόμενη νευρικότητα για την αντιπαράθεση, με αύξηση των ασφαλίστρων για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν όταν ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υψηλότερος, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση εδώ και δύο ημέρες. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση, με εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας και αύξηση του κόστους δανεισμού.

  Η προειδοποίηση της Fitch “υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία διακομματική δράση από το Κογκρέσο για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους και την αποφυγή μιας κατασκευασμένης κρίσης για την οικονομία μας“, δήλωσε η Lily Adams, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

  Το κόστος ασφάλισης του αμερικανικού δημόσιου χρέους έναντι χρεοκοπίας με παράγωγα έχει αυξηθεί και η δήλωση της Fitch ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας και σε άλλους οίκους αξιολόγησης για να δούμε πώς θα αντιδράσουν. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η έκθεση καταδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα της επίτευξης ταχείας λύσης.

  Το χειρότερο σενάριο θα ήταν αν η αναμέτρηση οδηγήσει την κυβέρνηση να μην καταβάλει για πρώτη φορά πληρωμή χρέους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία ή μόνιμη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των αμερικανικών κρατικών ομολόγων“, δήλωσε ο Nikolaj Schmidt, επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος της T. Rowe Price. “Τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία τιμολογούνται σε άμεση σχέση με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ώστε οι αναταράξεις από μια πιο έντονη υποβάθμιση θα γίνονταν αισθητές στις αγορές παγκοσμίως”.

  Το 2011, η S&P Global Ratings δέχθηκε πυρά για την υποβάθμιση των ΗΠΑ από το ΑΑΑ μετά από μια παρόμοια περιπέτεια με τη χρεοκοπία. Αυτό προκάλεσε ένα ξεπούλημα σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως οι μετοχές σε όλο τον κόσμο, αλλά ειρωνικά ενίσχυσε τα κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγια.

  Στρατηγικοί της JPMorgan Chase & Co. και της Morgan Stanley έχουν προειδοποιήσει ότι το αδιέξοδο απειλεί τις προοπτικές των αγορών μετοχών, ενώ οι έμποροι έχουν επίσης επενδύσει σε swaps και δικαιώματα προαίρεσης για τα κυριότερα νομίσματα για να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Η PGIM Fixed Income λέει ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν ξανά σε παρόμοιο αδιέξοδο και έχει αγοράσει μακροπρόθεσμες συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου σε αυτή τη βάση.

  Το γεν, ένα παραδοσιακό νόμισμα-καταφύγιο, σημείωσε άνοδο καθώς οι έμποροι αντέδρασαν στα νέα της Fitch πριν αντιστρέψει τα κέρδη του. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναφοράς κυμάνθηκαν σε ένα στενό εύρος τιμών στις συναλλαγές της Πέμπτης στην Ασία.

  Παρόλα αυτά, δεν είναι ασυνήθιστο για το Κογκρέσο να κλείνει συμφωνίες την τελευταία στιγμή, όταν η πίεση γίνεται αρκετά μεγάλη ώστε να αναγκάσει τους διαπραγματευτές να κάνουν επώδυνες επιλογές.

  Πιστεύουμε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι ότι το όριο του χρέους δεν θα αυξηθεί ή δεν θα ανασταλεί πριν από την ημερομηνία Χ και κατά συνέπεια ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει να μην πληρώνει κάποιες από τις υποχρεώσεις της“, δήλωσε η Fitch. “Η ιεράρχηση των χρεογράφων έναντι άλλων ληξιπρόθεσμων πληρωμών μετά την ημερομηνία Χ θα μπορούσε να αποφύγει μια χρεοκοπία”.

  Ο οίκος δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει μια λύση. Η αποτυχία που θα οδηγούσε σε αθέτηση πληρωμών θα οδηγούσε ωστόσο τον Fitch να μειώσει τα επηρεαζόμενα χρεόγραφα σε αξιολόγηση “D”, ενώ άλλα θα υποβαθμίζονταν σε “CCC” και “C”.

  Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy εξέφρασε την Τετάρτη την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών θα καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία για να αποτρέψουν μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία.

  Τα σχόλια του Ρεπουμπλικάνου από την Καλιφόρνια ήρθαν μετά από μια τετράωρη συνάντηση μεταξύ των επιλεγμένων διαπραγματευτών του ιδίου και του προέδρου Joe Biden, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία ότι το Κογκρέσο θα δράσει πριν από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

  Ο William Foster της Moody’s Investors Service, ανώτερος πιστωτικός αξιωματούχος, δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι “άκουγε τα σωστά πράγματα από την Ουάσιγκτον” και η εταιρεία του διατήρησε την κορυφαία αξιολόγηση των ΗΠΑ ανέπαφη κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν.

  Η S&P διατήρησε σταθερές προοπτικές για την αξιολόγηση κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναταραχής, αναμένοντας ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

  Η προειδοποίηση της Fitch είναι “σίγουρα πολύ συμβολική και κατά κάποιον τρόπο μπορεί να αναγκάσει τη Moody’s να ακολουθήσει το παράδειγμά της“, δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. “Θα θέσει επίσης σε μεγαλύτερο έλεγχο το δολάριο και τα κρατικά ομόλογα ως καταφύγια και τις ιδιότητες του επιτοκίου χωρίς κίνδυνο”.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα