18.2 C
Athens
Tuesday, April 30, 2024
More

    Ο Ανδρέας Πάτσης στη Μεγάλη Παναγιά της Σαμαρίνας Γρεβενών

    Ο Βουλευτής της μονοεδρικής ΠΕ Γρεβενών, της Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Πάτσης, βρέθηκε όπως κάθε χρόνο στην γιορτή της Μεγάλης Παναγιάς στη Σαμαρίνα.

    Λόγω των μέτρων της πανδημίας η γιορτή δεν ήταν όπως μέχρι πριν δυο χρόνια. Παρόλα αυτά και εφέτος  η εκπληκτική αυτή  υπαίθρια αρχιερατική λειτουργία που τέλεσε ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ στον αύλειο χώρο της Μεγάλης Παναγιάς στη Σαμαρίνα των Γρεβενών έγινε η αφορμή για να ζήσουν όσοι παρευρέθηκαν, την γαλήνη της φύσης ενωμένη με το μεγαλείο του θρησκευτικού μας θησαυρού.

    Ο Βουλευτής Γρεβενών έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Μεγάλη Παναγιά με απόδειξη ότι πολύ  πριν αναλάβει την βουλευτική ιδιότητα έδειξε εμπράκτως την αγάπη του, αφού είναι από τους μεγάλους δωρητές για την επισκευή της εκκλησιάς το 2017 -η οποία κινδύνευε να χάσει την στέγη της-για τα προσωρινά έργα υποστήριξης μέχρι να εγκριθεί το μεγάλο ποσό ανέγερσης δυο χρόνια μετά.

     

    Οι φετινές εκδηλώσεις, όπως προαναφέραμε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν ιδιαίτερα λιτές με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι δεν χόρεψαν τον τρανό χορό, τον τσιάτσιο, αλλά περιορίστηκαν να τραγουδήσουν λίγες στροφές από τα παραδοσιακά τραγούδια που ακούγονται τέτοια μέρα.

    Την Μεγάλη Παναγιά στη Σαμαρίνα, τίμησαν και βουλευτές συνάδελφοι του Ανδρέα Πάτση  της Νέας Δημοκρατίας, από Λάρισα αλλά και Θεσσαλονίκη.

    Ονομαστή, τραγουδισμένη και ιστορικά η πιο αναγνωρίσιμη Βλάχα ανά τον κόσμο, η Σαμαρίνα Γρεβενών. Είναι σκαρφαλωμένη σε πλαγιά του Σμόλικα, σε εντυπωσιακό υψόμετρο (περίπου 1.550). Φημίζεται για τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της, τα πυκνά δάση, τα άφθονα κρύα νερά και το υγιεινό κλίμα της.

    Η ιστορική αφετηρία της Σαμαρίνας ανάγεται στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν συνενώθηκαν μικρότεροι οικισμοί της περιοχής. Από την εποχή της ίδρυσής της έως τα τέλη του 18ου αιώνα η Σαμαρίνα αναπτύχθηκε ταχέως και γνώρισε οικονομική άνθηση χάρη στις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονταν οι κάτοικοί της (κτηνοτροφία, βιοτεχνία μάλλινων ειδών, εμπόριο, αγιογραφία, εγκαταστάσεις υδροκίνησης). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1770 η Σαμαρίνα είχε, σύμφωνα με αναφορές, περί τις 15.000 κατοίκους.

    Πέραν των ελαχίστων δειγμάτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που έχουν διασωθεί στο χωριό, το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών προσελκύει ασφαλώς η Μεγάλη Παναγία, μια ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων τρίκλιτη μονώροφη βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

    Ο ναός, που οικοδομήθηκε κατά τη δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνα και τοιχογραφήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, φέρει χαγιάτι (υπόστεγο) με χτιστούς κίονες και τοξοστοιχία στη νότια πλευρά του, καθώς και παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

    Το εσωτερικό της Μεγάλης Παναγίας κοσμούν τοιχογραφίες που έχουν φιλοτεχνήσει σαμαριναίοι αγιογράφοι, καθώς και αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

    Ο πύργος του κωδωνοστασίου στη νοτιοδυτική γωνία αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι το δέντρο που έχει φυτρώσει στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του ιερού σχεδόν 100 χρόνια.

    Ο Βουλευτής Γρεβενών συνοδευόμενος από την σύζυγό του και την κόρη του ευχήθηκε σε όλους”Η καλή Μεγάλη Παναγιά να είναι δίπλα μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζουμε και με πίστη και προσευχή , να υπερνικήσουμε όλα τα προβλήματα σκεπτόμενοι πάντα θετικά και με ενεργή δράση προς το όφελος των συνανθρώπων μας με κάθε τρόπο και με όποιες δυνάμεις έχει ο καθένας μας.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα