30.6 C
Athens
Tuesday, July 9, 2024

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μόρισον

Η Αυστραλία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να παρουσιάζει τα μέτρα ως απάντηση «στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ο Μόρισον είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Αυστραλία, όπως κι άλλες δυτικές χώρες, θα επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις σε οκτώ μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλαδή κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους και κεφαλές των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα θα επιβάλλει «ισχυρές» οικονομικές κυρώσεις κατά των δύο αποσχισθεισών από την Ουκρανία περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε τη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι κυρώσεις θα αφορούν στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των κοιτασμάτων μετάλλων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θα επεκταθούν και κυρώσεις που ισχύουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, ώστε να περιλάβουν το Λουχάνσκ και το Ντονιέτσκ. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός προανήγγειλε και κυρώσεις κατά αρκετών ρωσικών τραπεζών.

«Η εισβολή στην Ουκρανία στην πράξη έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Μόρισον. «Η Ρωσία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να ολοκληρώσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία κι αυτό είναι πιθανό να συμβεί εντός του επόμενου 24ώρου». Ο Μόρισον πρόσθεσε ότι η Αυστραλία ορθώνει πάντα το ανάστημά της στους «νταήδες» κι ότι θα μιλήσει σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντένις Σμιχαλ.

Τελευταία Άρθρα