38.9 C
Athens
Friday, July 30, 2021
More

  Καραγιάννης: Έρχονται μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τις μετακινήσεις όπως τις ξέραμε στην Αθήνα

  Για όλα τα μεγάλα έργα που αλλάζουν συνολικά τις υποδομές και τις μετακινήσεις στην Αττική και στην Ελλάδα  μίλησε ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

  Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, όπως ο Ε65, το Τραμ και το Μετρό  προς Πειραιά, μέχρι αυτά που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες, όπως η Πατρών – Πύργου και η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, καθώς και αυτά που θα δημοπρατηθούν ως το τέλος του έτους, όπως είναι η Λεωφόρος Κύμης και άλλα, μεγάλα έργα που ξεμπλόκαραν, όπως ο ΒΟΑΚ και η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος.

  «Τρέχουμε  τουλάχιστον 20 έργα συμπράξεων δημοσίων και ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά αλλάζουμε όλη τη φιλοσοφία, το τι λέγεται δημόσιο έργο και πως ακριβώς γίνονται τα έργα στην Ελλάδα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, επισημαίνοντας τη σημασία της παραχώρησης και τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως στα έργα ασφαλτόστρωσης και συντήρησης της Νέας Οδού που γίνονται αυτή τη στιγμή. «Ξέρετε, τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η συντήρηση», είπε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κάτι το οποίο είναι υποχρέωση του παραχωρησιούχου, συμπλήρωσε.

  Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ‘‘κλείνει’’ το παζλ των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, στην Ελλάδα και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι».

  Επέκταση της Λεωφόρου Κύμης με τη μεγαλύτερη υπόγεια αστική σήραγγα 2,1 χλμ

  Ο κ. Καραγιάννης έκανε λόγο για την μεγαλύτερη υπόγεια αστική σήραγγα, που θα «πέσει» στην Αττική Οδό, ώστε να αποσυμφορρηθεί ο κόμβος της Μεταμόρφωσης και η έξοδος προς τη Λαμία και τον Πειραιά».

  «Το έργο της Λεωφόρου Κύμης είναι 3,8 χιλιόμετρα και προϋπολογισμού 370 εκατομμύριων», είπε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, τονίζοντας ότι το έργο θα προκηρυχθεί μέχρι τέλος του 2021. «Εκτιμούμε ότι πάνω από 30.000 οχήματα θα περνούν από αυτόν τον δρόμο, ενώ έχουν προβλεφθεί και έργα ανάπλασης και πρασίνου περίπου 30 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα».

  Προχωρούν οι Επεκτάσεις Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα

  Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και συγκεκριμένα προς τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, με παράλληλες σιδηροδρομικές συνδέσεις και στα δύο λιμάνια. «Ουσιαστικά θα επεκτείνουμε τον προαστιακό της Αττικής, ώστε να αναβαθμίσουμε και τα δύο λιμάνια και του Λαυρίου και της Ραφήνας, να εξυπηρετείται ο κόσμος».

  Μάλιστα, όπως σημείωσε στο master plan του λιμανιού της Ραφήνας υπάρχουν δύο πράγματα. «Πρώτον, η σιδηροδρομική σύνδεση θα είναι υπόγεια. Θα βγαίνουμε ουσιαστικά κοντά στο λιμάνι, όπου θα κάνουμε έναν μικρό σταθμό, για τους χρήστες του λιμανιού. Υπάρχει χάραξη, υπάρχει διαβούλευση με τους δήμους της περιοχής και υπάρχει  η πρόθεση να γίνει!», είπε.

  Έτοιμος ο διαγωνισμός για την παράκαμψη Χαλκίδας

  Πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο τα τελευταία 15 χρόνια, υπήρχε «κόλλημα». Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, τέλη του 2021 θα είναι έτοιμος ο διαγωνισμός για να γίνει η παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών.

  «Κατεβάσαμε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του έργου ώστε να μπορέσουμε να το χρηματοδοτήσουμε. Ήρθαμε σε επαφή με τους τεχνικούς συμβούλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πλέον έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», είπε ο Γιώργος Καραγιάννης.

  Εντός τριετίας θα έχει ολοκληρωθεί ο Ε65

  «Ήδη παραδώσαμε τα πρώτα 14 χιλιόμετρα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταφέρουμε να τελειώσουμε και το κομμάτι Λαμία προς Ξυνιάδα. Παράλληλα ξεκινούν εργοτάξια για το Βόρειο τμήμα, μέσα στο καλοκαίρι και εντός μίας 3ετίας θα είναι ολοκληρωμένος όλος ο Ε65», είπε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών.

  Επέκταση του Μετρό προς Ίλιον αναβαθμίζοντας της συνοικίες της Δυτικής Αττικής

  Η αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της Αθήνας και γενικότερα της Δυτικής Αττικής είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Καραγιάννης τονίζοντας ότι σχεδιάζεται η επέκταση του Μετρό προς το Ίλιον το 2022.

  Επίσης σχεδιάζεται και η επέκταση του προαστιακού μέχρι τα Μέγαρα, μήκους 36 χιλιομέτρων, που ουσιαστικά θα λειτουργεί ως προαστιακός, ώστε να αναβαθμιστεί η Δυτική Αττική και η οικονομική της δραστηριότητα.

  Latest articles

  spot_img
  spot_img

  Related articles