14.1 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023
More

  Η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των επιχειρήσεων

  Μια διετής έρευνα της Hindenburg Research έφερε στην επιφάνεια στοιχειά που αναδεικνύουν ίσως τη μεγαλύτερη απάτη στην εταιρική ιστορία και το κεφάλι πίσω από αυτή είναι ο 3ος πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο.

  Συγκεκριμένα, ο ινδικός όμιλος Adani Group, αξίας 17,8 τρις ινδικών ρουπιών που ισοδυναμούν με 218 δις δολάρια, φαίνεται πως έχει εμπλακεί σε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο χειραγώγησης μετοχών και λογιστικής απάτης που φτάνει σε διάρκεια κάποιες δεκαετίες.

  Μέσα από αυτό, προκύπτει πως ο Gautam Adani, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου, έχει συγκεντρώσει καθαρή περιουσία περίπου 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 3 χρόνια κυρίως μέσω της αύξησης των τιμών των μετοχών των 7 βασικών εισηγμένων εταιρειών του ομίλου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 819% κατά την περίοδο αυτή.

  Η έρευνα της Hindenburg αποτελείται από αρκετές συνομιλίες με ανθρώπους κλειδιά, όπως πρώην στελέχη της Adaniτην εξέταση χιλιάδων εγγράφων αλλά και την επίσκεψη σε περίπου 6 χώρες.

  Τώρα, ας μπούμε στο ψητό. Αρχικά 8 από τους 22 βασικούς ηγέτες του ομίλου προέρχονται από την οικογένεια Adani, κάτι το οποίο είναι αρκετά προβληματικό καθώς θέτει τον έλεγχο βασικών αποφάσεων σε λίγους. Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει που λένε…

  Μάλιστα ένα πρώην στέλεχος περιέγραψε τον όμιλο Adani ως “οικογενειακή επιχείρηση”.

  Επίσης, φαίνεται πως βασικοί συνεργάτες της Adani, εισηγημένοι στο χρηματιστήριο, έχουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας αφού οι 5 στους 7 ανέφεραν ότι οι δείκτες τρέχουσας ρευστότητας τους είναι κάτω από το 1. Λογικό, αφού έχουν αναλάβει μεγάλο χρέος έχοντας υποθηκεύσει σε δάνεια «φουσκωμένες μετοχές».

  Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Adani προκαλεί υποψίες αφού στο παρελθών έχει βρεθεί στο επίκεντρο 4 μεγάλων ερευνών για απάτη, οι οποίες είχαν να κάνουν με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κλοπή χρημάτων των φορολογουμένων και διαφθορά, με την αξία όλων να φτάνει τα 17 δις δολάρια.

  Τα μέλη της οικογένειας, συνεργάστηκαν ώστε να δημιουργήσουν αρκετές offshore εταιρείες σε φορολογικούς παράδεισους με σκοπό τη δημιουργία πλαστών εγγράφων εισαγωγών/εξαγωγών, τη δημιουργία πλαστού ή παράνομου κύκλου εργασιών και την απόσπαση χρημάτων από τις εισηγμένες εταιρείες.

  Μάλιστα, ο νεότερος αδελφός του Gautam Adani, ο Rajesh Adani, κατηγορήθηκε από τη Διεύθυνση Πληροφοριών Εισοδήματος (DRI) ότι έπαιζε κεντρικό ρόλο σε ένα σύστημα εισαγωγής/εξαγωγής διαμαντιών γύρω στο 2004-2005.

  Το φερόμενο ως σύστημα περιλάμβανε τη χρήση υπεράκτιων οντοτήτων για τη δημιουργία τεχνητού κύκλου εργασιών. Ο Rajesh συνελήφθη τουλάχιστον δύο φορές για ξεχωριστές κατηγορίες πλαστογραφίας και φορολογικής απάτης.

  Στη συνέχεια προήχθη και ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Adani.

  Ο κουνιάδος του Gautam Adani, Samir Vora, κατηγορήθηκε από την DRI ότι ήταν επικεφαλής της ίδιας απάτης εμπορίας διαμαντιών και ότι επανειλημμένα έκανε ψευδείς δηλώσεις στις ρυθμιστικές αρχές.

  Στη συνέχεια προήχθη σε εκτελεστικό διευθυντή του κρίσιμου τμήματος Adani Australia.

  Ο μεγαλύτερος αδελφός του Gautam Adani, Vinod Adani, από την άλλη φαίνεται να είναι από τις «φίρμες» της οικογένειας αφού τα ΜΜΕ τον περιγράφουν ως «άπιαστη φιγούρα». Έχει βρεθεί και αυτός αρκετές φορές στο επίκεντρο ερευνών της κυβέρνησης αφού φαινόταν ως διαχειριστής του δικτύου των offshore που χρησιμοποιεί ο όμιλος.

  Η έρευνα η οποία περιλάμβανε τη λήψη και την καταγραφή ολόκληρου του μητρώου εταιρειών του Μαυρίκιου, αποκάλυψε ότι ο Vinod Adani, μέσω πολλών στενών συνεργατών του, διαχειρίζεται έναν τεράστιο λαβύρινθο offshore εταιρειών.

  Συγκεκριμένα, εντόπισε 38 εικονικές επιχειρήσεις του Μαυρίκιου που ελέγχονται από τον Vinod και τους συνεργάτες του. Επίσης εντοπίστηκαν οντότητες που ελέγχονται κρυφά από τον Vinod στη Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη και διάφορα νησιά της Καραϊβικής.

  Το βασικό πρόβλημα όμως είναι πως οι περισσότερες εταιρείες που διαχειρίζεται ο Vinod, δεν έχουν εμφανή σημάδια λειτουργίας, δηλαδή δεν έχουν εργαζομένους, δεν έχουν ανεξάρτητες διευθύνσεις ή αριθμούς τηλεφώνου και δεν έχουν ουσιαστική παρουσία στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, έχουν διακινήσει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω των εταιρειών Adani.

  Σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των εταιρειών-βιτρίνες δημιουργήθηκαν 13 ιστότοποι με πολλούς από αυτούς να δημιουργήθηκαν ύποπτα τις ίδιες ημέρες, παρουσιάζοντας μόνο φωτογραφίες αρχείου, χωρίς να κατονομάζουν κανέναν υπάλληλο και απαριθμώντας το ίδιο σύνολο ανούσιων υπηρεσιών.

  Ποιος όμως είναι ο σκοπός αυτών των εταιρειών;
  Φαίνεται πως εξυπηρετούν διάφορες λειτουργίες, όπως (1) στάθμευση/χειραγώγηση μετοχών (2) και ξέπλυμα χρημάτων μέσω των ιδιωτικών εταιρειών της Adani στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών, προκειμένου να διατηρείται η εντύπωση οικονομικής υγείας και φερεγγυότητας.

  Η έρευνα έδειξε επίσης πως πολλοί από τους μεγαλύτερους δημόσιους μετόχους της Adani είναι οι offshore εταιρείες κάτι που σημαίνει πως οι εταιρείες του ομίλου κινδυνεύουν με διαγραφή αν εφαρμοστούν σωστά οι κανόνες της ινδικής ρυθμιστικής αρχής SEBI.

  Επίσης, πολλά από τα “δημόσια” ταμεία παρουσιάζουν κραυγαλέες παρατυπίες, όπως είναι (1) οντότητες με έδρα τον Μαυρίκιο/offshore οι οποίες μάλιστα συχνά είναι εικονικές (2) με κρυφή οικονομική ιδιοκτησία μέσω διορισμένων διευθυντών (3) με μικρή έως καθόλου διαφοροποίηση, κατέχοντας σχεδόν αποκλειστικά μετοχές σε εισηγμένες εταιρείες της Adani.

  Τα σχετικά αιτήματα που κατέθεση η Hindenburg στο SEBI επιβεβαίωσαν ότι τα υπεράκτια κεφάλαια αποτελούν αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την αρχική ανησυχία που εκφράστηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και βουλευτές.

  Ένας πρώην υπάλληλος της Elara, ενός τέτοιου ταμείου με σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε συγκεντρωμένες συμμετοχές της Adani, ανέφερε πως είναι προφανές ότι η Adani ελέγχει τις μετοχές.

  Εξήγησε ότι το όλο σύστημα είναι σκόπιμα δομημένο έτσι ώστε να αποκρύπτουν την πηγή του κεφαλαίου.

  Κάποια email που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Elara εργάστηκε σε συμφωνίες με τον Dharmesh Doshi, έναν καταζητούμενο λογιστή ο οποίος εργάστηκε σε συμφωνίες χειραγώγησης μετοχών με τον Ketan Parekh, έναν διαβόητο Ινδό market manipulator.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Elara συνεργάστηκε με τον Doshi αφού αυτός διέφυγε τη σύλληψη και ήταν γνωστός φυγάς.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Legal Entity Identifier (LEI) και τα στοιχεία του ινδικού χρηματιστηρίου, μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία Monterosa Investment Holdings ελέγχει 5 υποτιθέμενα ανεξάρτητα funds που κατέχουν συνολικά πάνω από 360 δισεκατομμύρια ρουπίες (δηλαδή 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών της Adani.

  Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Monterosa ήταν διευθυντής σε 3 εταιρείες μαζί με έναν καταζητούμενο έμπορο διαμαντιών, ο οποίος φέρεται να έκλεψε 1 δισεκατομμύριο δολάρια πριν διαφύγει από την Ινδία.

  Και μαντέψτε…Η κόρη του Vinod Adani παντρεύτηκε τον γιο αυτού του φυγόδικου εμπόρου διαμαντιών.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα