15.5 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Η κυβέρνηση  τα “βάζει”  με τους τραπεζίτες  για το  «καλό» της κάλπης

    Σε περίπου 50.000 υπολογίζονται οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που χρειάζονται βοήθεια  από την αύξηση των επιτοκίων ενώ εκτιμάται ότι το σχέδιο των τραπεζών, η «ομπρέλα» θα «ανοίξει» περίπου για 20.000 δανειολήπτες.
    Οι υπόλοιποι 30.000 πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους για να μη κοκκινίσουν τα δάνεια τους. Πάντως το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνολικά 1,2 δισ ευρώ στεγαστικά δάνεια έγιναν «κόκκινα» σε διάστημα έξι μηνών με τους τραπεζίτες να αφήνουν τα νοικοκυριά στην τύχη τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 έως 180 ημερών ανήλθαν στα 655 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Τα δάνεια με καθυστέρηση από 180 έως 360 ημέρες η αξία τους  φτάνει τα  610 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά δάνεια ύψους 14,9 δις ευρώ χαρακτηρίζονται ως Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

    Το πακέτο προστασίας που σχεδιάζεται «κοιτάει» μόνο τα δάνεια που είναι ρυθμισμένα.

    Το σχεδιαζόμενο πακέτο εστιάζει σε δάνεια που εξυπηρετούνται και η αξία τους ανέρχεται  σε 7,2 δισ ευρώ αλλά είναι αμφίβολο αν καλύψει δάνεια ύψους 5 δις ευρώ.

    Η διάσωσή των νοικοκυριών αυτής της κατηγορίας έχει ενταχθεί στο πακέτο διαπραγμάτευσης τoυ υπουργείου Οικονομικών με τους τραπεζίτες.

    Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί η πρόταση και θα έχει λάβει την έγκριση του SSM.

    Να σημειωθεί ότι η άνοδος των επιτοκίων κατά 1,5% φέρνει πρόσθετη επιβάρυνση 100 ευρώ στη μηνιαία δόση των στεγαστικών.

    Για παράδειγμα δάνειο ύψους 120.000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη και αρχικό επιτόκιο 3% είχε δόση 673 ευρώ. Το κόστος εξυπηρέτησης αυξάνεται στα 703 ευρώ, με επιτόκιο  3,5%, στα 735 ευρώ με επιτόκιο 4% και στα 767 ευρώ με επιτόκιο στο 4,5%.

    Αν η διάρκεια του ίδιου δανείου είναι 15 χρόνια, τότε η δόση (με επιτόκιο 3%) από τα 835 ευρώ, αν το επιτόκιο φτάσει το 4,5% θα αυξηθεί στα 925 ευρώ.

    Η πίεση λοιπόν στον προϋπολογισμό, όλων των νοικοκυριών αυξάνεται κατακόρυφα .

    Οι τραπεζίτες έχουν συμφωνήσει να επιδοτήσουν τους ευάλωτους δανειολήπτες για το 50% της διαφοράς της δόσης, η οποία προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων.

    Ωστόσο εκκρεμεί ποιους και πόσους δανειολήπτες θα περιλαμβάνει η περίμετρος καθώς οι τραπεζίτες τους υπολογίζουν σε 20.000 με 30.000.

    Η αντιπαράθεση του υπουργείου Οικονομικών  με τους τραπεζίτες δίνεται σε έναν κρίσιμο τομέα για τις τράπεζες που είναι το ύψος των προμηθειών. Η έξοδος των πελατών από τα καταστήματα και η χρήση των ηλεκτρικών συναλλαγών που εκτοξεύθηκαν λόγο της πανδημίας έφερε κέρδη στις τράπεζες αφού ανέβασαν τις χρεώσεις.

    Να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις για εμβάσματα προς τράπεζες του εξωτερικού ξεκινούν από τα 12 με 15 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με το ποσό μεταφοράς, ενώ το κόστος για μεταφορά ποσών στο εσωτερικό διαμορφώνεται από 1,5 μέχρι 5 ευρώ.

    Τσουχτερές είναι και οι χρεώσεις για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας κλπ, οι οποίες ανάλογα με την τράπεζα ξεκινούν π.χ. για την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ από το 0,15 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 2 ευρώ. Η «σύγκρουση» του υπουργείου Οικονομικών με τους τραπεζίτες περιλαμβάνει και την άνοδο των επιτοκίων των καταθέσεων. Σήμερα  οι τράπεζες δίνουν επιτόκια στα επίπεδα του 0,05%  το χρόνο.

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα