20.3 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    Η ανεργία μειώνεται σταθερά και τα προγράμματα ένταξης ανέργων στην αγορά αγγίζουν τα 2,8 δισ.

    Η ανεργία μειώνεται σταθερά και βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας, ενώ οι απασχολούμενοι έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 4 εκ..

    Τον Ιούλιο του 2019 η ανεργία ανερχόταν σε ποσοστό 17,3%, τον Απρίλιο του 2022 σε 12,5% και βαίνει συνεχώς μειούμενη, σε σημείο που για κάποιους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας να παρατηρείται δυσχέρεια στην εύρεση εργαζομένων.

    Αξιοποιώντας κάθε εθνική και κοινοτική δυνατότητα, ενώ παράλληλα  και με νέα εργαλεία χρηματοδότησης από την υπεραπόδοση των οικονομικών  πολιτικών, ώστε να παράσχουν 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας. Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κοινωνικά επιδραστικά προγράμματα στήριξης σε όλη την Ευρώπη, το οποίο σήκωσε ασπίδα προστασίας και δεν επέτρεψε στην πανδημία να σαρώσει την κοινωνία μας.

     2,8 δισ. για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022.

    Τα προγράμματα αυτά, επειδή ήταν μελετημένα και στοχευμένα, απέδωσαν τα μέγιστα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που βελτίωσαν δραστικά τη ζωή τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Ενδεικτικό του μέτρου της επιτυχίας του σχεδιασμού, ο τριπλασιασμός των ρυθμών των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ δηλαδή, τα τελευταία 2,5 χρόνια. Στα χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.627 θέσεις εργασίας το χρόνο, ενώ με ΝΔ φτάσαμε τις 31.661 θέσεις εργασίας το χρόνο. Η σύγκριση είναι αποστομωτική.

    Στους ανέργους δόθηκαν θεσμικές δυνατότητες, ώστε  να στηριχθούν ενεργά και αποτελεσματικά όσοι αναζητούν εργασία. Συγκεκριμένα,   νέα ψηφιακά εργαλεία (Ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης),  επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, με μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης, με την διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ.  Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός στην κατάρτιση. Ειδικότερα,  1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και επιτυχία στις συμπράξεις και πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Google, Microsoft, Amazon, Cisco).

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα