18.2 C
Athens
Thursday, October 5, 2023
More

  Γιατί μόνο σε διαθεσιμότητα το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στον Έβρο – Ποιος από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ καλύπτει τους συνοριοφύλακες

  Με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε γνωστό ότι οι 5 συνοριοφύλακες που εμπλέκονται στην υπόθεση διακίνησης μεταναστών στον Έβρο τίθενται σε διαθεσιμότητα.

  Η έρευνα που οδήγησε στη σύλληψή τους ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες για ύποπτες κινήσεις και… υπερβάλλοντα ζήλο από πλευράς τους στην άσκηση καθηκόντων. Χαρακτηριστικό είναι πως οι συνοριοφύλακες έμπαιναν σε επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων ακόμα και όταν είχαν αναρρωτική άδεια ή ρεπό.

  Αρχηγός των κατηγορούμενων συνοριοφυλάκων στον οποίο απαγγέλθηκε η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν ένας 54χρονος. Ο «εγκέφαλος» έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία που είχε με τέσσερις αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των παράνομων μεταναστών στα σύνορα.

  Συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο «κόλπο» και τους υπόλοιπους.

  Μάλιστα, για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που κατόπτευαν τα σύνορα, τους έλεγαν πως στο πλαίσιο ειδικής επιχείρησης της ΕΛΑΣ, ο σχεδιασμός προέβλεπε να επιτραπεί η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στη χώρα, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τη θητεία δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων σε κλιμάκιο της ΕΥΠ στον Έβρο, την περίοδο 2018 – 2019.

  Οι συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους, ήταν καθοριστικές για τη σύλληψή τους. «Μη χάσουμε τη βαλίτσα. Του είπα να βγει στον δρόμο. Ας την αφήσει εκεί και θα περάσω να την πάρω εγώ. Ας το αφήσει στην άκρη λίγο και ας φύγει μέσα να κρυφτεί», ακούγονται να λέει ο ένας στον άλλο σε καταγεγραμμένη συνομιλία που είχαν.

  Πώς δρούσε το κύκλωμα 

  Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, αποσπάσματα της οποίας αποκαλύπτει το iEidiseis, ο 54χρονος ήταν ο άνθρωπος που ερχόταν σε επαφή με δουλεμπόρους με έδρα την Τουρκία. Από αυτούς έπαιρνε πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ώρα αλλά και το ακριβές σημείο εισόδου, από όπου θα διέσχιζαν τα σύνορα οι παράτυποι μετανάστες.

  Στη συνέχεια, ο αρχιφύλακας μετέφερε τα δεδομένα που ήρθαν σε γνώση του στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθορίζοντας μάλιστα τα ωράρια εργασίας τους, παρότι δεν ήταν ιεραρχικά προϊστάμενός τους στην υπηρεσία τους. Με τον τρόπο αυτό φρόντιζε τα μέλη της ομάδας αστυνομικών να επιχειρούν συντονισμένα και ομαδικά την επίμαχη ημέρα και ώρα που θα γινόταν η προσπάθεια διέλευσης των συνόρων από τους παράτυπους μετανάστες, ακόμα και εάν δεν βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

  Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις όπου ο ίδιος βρισκόταν σε άδεια και ένας συνεργός του ήταν επίσης σε αναρρωτική άδεια, ωστόσο συμμετείχαν κανονικά στη σχεδιαζόμενη από τον 54χρονο αστυνομική επιχείρηση.

  Στη συνέχεια, ο αρχηγός της ομάδας των κατηγορούμενων αστυνομικών ή κάποιος συνεργός του επικοινωνούσε με το Τμήμα Ελέγχου Καμερών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου (που είναι αρμόδιο για την επιτήρηση των συνόρων με τεχνικά μέσα αλλά και για τον συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν τη δεδομένη χρονική στιγμή στο χώρο), είτε αυτοί προέρχονται από τις δυνάμεις των συνοριακών φυλάκων είτε από τις δυνάμεις της Frontex είτε από τις δυνάμεις του Στρατού.

  Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής, ο 54χρονος αρχηγός παραπλανούσε τους αστυνομικούς στο Τμήμα Ελέγχου Καμερών με το τέχνασμα ότι υπάρχουν ειδικότερες εντολές για συγκεκριμένη ομάδα παράτυπων μεταναστών που πρόκειται να διέλθει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς ζητούσε από το Τμήμα Καμερών να απομακρύνει αρχικά από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή όλες τις δυνάμεις, ώστε να επιτραπεί η είσοδος στους συγκεκριμένους αλλοδαπούς-«πελάτες» του κυκλώματος.

  Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τα οχήματα, που παραλάμβαναν τους μετανάστες για να τους μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας, ενώ προχωρούσαν στη σύλληψη όσων συμμετείχαν στη διακίνηση.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα