19.6 C
Athens
Friday, May 10, 2024
More

    Γιατί η Γερμανία υπέστη την πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία

    Η Γερμανία υπέστη την πρώτη της ύφεση από την έναρξη της πανδημίας, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να αποφύγει μια τέτοια μοίρα, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

    Η παραγωγή του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες μετά από πτώση 0,5% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη. Η αρχική της εκτίμηση, τον περασμένο μήνα, ήταν για στασιμότητα.

    “Η απροθυμία των νοικοκυριών να αγοράσουν ήταν εμφανής σε διάφορους τομείς”, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. “Τα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερα για τρόφιμα και ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης και για έπιπλα”. Αγόρασαν επίσης λιγότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς μειώθηκαν τα κίνητρα.

    Σε άλλα σημεία, σημειώθηκε βουτιά στις κρατικές δαπάνες, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν -βοηθούμενες από τις κατασκευές σε εποχικά ζεστό καιρό.

    Το αποτέλεσμα είναι ένα πισωγύρισμα για τη Γερμανία, η οποία, παρά το γεγονός ότι ξέφυγε από τα πιο ζοφερά σενάρια που φοβόταν μετά την εισβολή της Ρωσίας, εντούτοις υπέκυψε σε μια ύφεση που ο καγκελάριος Olaf Scholz φάνηκε να αποκλείει τον Ιανουάριο.

    Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στην οικονομική πολιτική και να βάλουμε τέλος στην παραμέληση της ανταγωνιστικότητάς μας“, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την “επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού και έγκρισης και την ενίσχυση της ιδέας της τεχνολογικής ελευθερίας προκειμένου να αξιοποιήσουμε το δημιουργικό μας δυναμικό”.

    Οι αγορές απέκρουσαν τους αριθμούς της Πέμπτης – παρά τις επιπτώσεις τους στις ευρύτερες επιδόσεις της ευρωζώνης των 20 χωρών.

    Στη Γερμανία, εταιρείες όπως η Zalando SE αντικατοπτρίζουν το φθίνον καταναλωτικό κλίμα. Η εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας είδε τα επίπεδα αποθεμάτων να αυξάνονται το πρώτο τρίμηνο λόγω της μειωμένης ζήτησης. Οι εγχώριες παραγγελίες αυτοκινήτων, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, σύμφωνα με την ένωση αυτοκινητοβιομηχανίας VDA.

    Ο βασικός τομέας της μεταποίησης αποδεικνύεται επίσης πρόβλημα: Η εμβάθυνση της ύφεσης θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη που πολλοί αναμένουν για τα επόμενα τρίμηνα.

    Πράγματι, η βιομηχανική αδυναμία επιβαρύνει τις επιχειρηματικές προοπτικές. Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον Μάιο για τον πρώτο μήνα μέσα σε οκτώ μήνες, ενώ μια έρευνα της ομάδας πίεσης DIHK έδειξε μηδενική αύξηση του ΑΕΠ για το 2023.

    Μια έκθεση της Bundesbank αυτή την εβδομάδα προσέφερε κάποια αισιοδοξία – υποδεικνύοντας ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί “ελαφρώς” αυτό το τρίμηνο, καθώς τα μεγάλα ανεκτέλεστα παραγγελιών, η χαλάρωση των συμφορήσεων στον εφοδιασμό και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στηρίζουν τους κατασκευαστές.

    Όμως η ζήτηση αγαθών καταρρέει, καθώς οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τον αυξημένο πληθωρισμό προτιμούν να σπαταλούν για αναψυχή και ταξίδια. Αυτό καθιστά την οικονομική ανάπτυξη όλο και πιο άνιση – μια τάση που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι δεν είναι βιώσιμη.

    Η αισιοδοξία στην αρχή του έτους φαίνεται να έχει δώσει τη θέση της σε μια μεγαλύτερη αίσθηση της πραγματικότητας“, δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski σε έκθεση προς τους πελάτες του. “Η πτώση της αγοραστικής δύναμης, τα εξασθενημένα βιβλία παραγγελιών της βιομηχανίας καθώς και οι επιπτώσεις της πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ συνηγορούν υπέρ της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας“.

    Για τους οικονομολόγους της Commerzbank, μια ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο φαίνεται πλέον πιο πιθανή από την ανάκαμψη που συνεχίζουν να προβλέπουν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους.

    Ο πληθωρισμός δεν βοηθάει. Εξακολουθεί να υπερβαίνει το 7% και δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα, καθώς οι αυξανόμενοι μισθοί τροφοδοτούν ισχυρές υποκείμενες πιέσεις, σύμφωνα με την Bundesbank.

    Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει την αύξηση των τιμών στο στόχο του 2% κινδυνεύουν να περιορίσουν περαιτέρω τη ζήτηση. Τα τραπεζικά δάνεια γίνονται ήδη πιο ακριβά και οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ισχυρότερης επιβάρυνσης της ανάπτυξης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα