21.5 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Γερμανοί και Ολλανδοί θέλουν διπλάσιο επιτόκιο στην ευρωζώνη

    Οι κεντρικοί τραπεζίτες του Βορρά ζητούν κατακόρυφη αύξηση του κόστους χρήματος στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και σε διπλασιασμό των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ από τα σημερινά. Οι χώρες του Νότου απ’ την άλλη φοβούνται ότι αυτή η πολιτική θα επιβαρύνει σοβαρά το κόστος δανεισμού των ασθενέστερων οικονομιών, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Ιταλία.

    Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ και τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει εκτός στόχου ακόμη και το 2025, η αγορά χρήματος στην ευρωζώνη περιμένει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων που θα οδηγήσουν στο 3,5% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 -πριν τις ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου, η αγορά περίμενε αύξηση στο 2,75%. Όμως, οι «σκληροί» κεντρικοί τραπεζίτες του Βορρά «δείχνουν» στην κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερης αύξησης, στο επίπεδο του 4%, δηλαδή σε ποσοστό διπλάσιο από το σημερινό.

    Τις τελευταίες ημέρες, η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ, που είναι μέλος του πενταμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και θεωρείται ως η επικεφαλής των «γερακιών» στη Φραγκφούρτη, αλλά και ο επίσης αυστηρός κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλας Νοτ, ζήτησαν ακόμη αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ακόμη και αν αυτή οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τις κυβερνήσεις των χωρών του Νότου, που θα επιβαρυνθούν με σοβαρή αύξηση του κόστους δανεισμού.

    Η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμη να αντιπαρέλθει τις επικρίσεις και να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια περισσότερο από όσο αναμένει η αγορά, εάν αυτό είναι απαραίτητο για τη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε η Ι. Σνάμπελ το Σάββατο. «Το αν θα χρειαστεί να πάμε ψηλότερα από αυτό που περιμένει η αγορά θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές προοπτικές του πληθωρισμού», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε, μιλώντας στους Financial Tijmes, ότι στις πέντε συνεδριάσεις του συμβουλίου έως και τον Ιούλιο του 2023, η ΕΚΤ θα επιτύχει «αρκετά αξιοπρεπή σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής, με διαδοχικές αυξήσεις κατά μισή μονάδα. «Ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος», τόνισε, και πρόσθεσε: «Είμαστε μόλις στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου».

    Στις χώρες του Νότου επικρατεί έντονη ανησυχία για την αύξηση του κόστους δανεισμού, που αυτή τη φορά δεν εστιάζεται στη… συνήθη ύποπτη Ελλάδα, αφού η χώρα μας έχει μικρές ανάγκες χρηματοδότησης από την αγορά το 2023 (μόλις 7 δισ. ευρώ), το σύνολο του χρέους έχει σταθερά επιτόκια, ενώ το γεγονός ότι ο δανεισμός προέρχεται κατά 73% από τον επίσημο τομέα και έχει πολύ μεγάλη μέση διάρκεια, που υπολογίζεται από τον ΟΔΔΗΧ στα 20 έτη, προσφέρει προστασία από τα αυξημένα επιτόκια.

    Δεν επικρατεί η ίδια ηρεμία, όμως, στη Ρώμη, όπου η νέα συμμαχική κυβέρνηση με επικεφαλής το ακροδεξιό κόμμα της πρωθυπουργού Μελόνι βρίσκεται… στα κάγκελα και επικρίνει ανοικτά την ΕΚΤ, διαπιστώνοντας ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων έχει εκτιναχθεί περίπου κατά 1% και πλέον ξεπερνά το 4,6%, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής του Δημοσίου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα