14.8 C
Athens
Tuesday, March 28, 2023
More

  Επιβραδύνει ο πληθωρισμός ;

  Καταπράσινη η Τρίτη. Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χθες σταθερά στο πράσινο, ξεπερνώντας μια σειρά απογευματινών πωλήσεων μετά την είδηση ενός ρωσοαμερικανικού επεισοδίου πάνω από τα διεθνή ύδατα. Ο πληθωρισμός των καταναλωτών για τον Φεβρουάριο υποχώρησε όπως αναμενόταν και ενίσχυσε τις προσδοκίες για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στην επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της FED την επόμενη εβδομάδα.

  Ο χρηματοοικονομικός τομέας και οι μεγάλες χρηματοοικονομικές μετοχές μαζί με τις περιφερειακές τράπεζες ανέκαμψαν μετά την πρόσφατη πτώση τους λόγω της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank (SBNY).

  Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 6,0%, ακριβώς όσο ανέμεναν οι αναλυτές, για να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,4% Μ/Μ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και ελάχιστα χαμηλότερα από την αύξηση 0,5% τον Ιανουάριο. Ο δείκτης για τη στέγαση ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής της μηνιαίας αύξησης του συνόλου των στοιχείων, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% της αύξησης.

  Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο Core CPI αυξήθηκε κατά 0,5% Μ/Μ ελαφρά πιο ψηλά σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση 0,4% και το +0,4% του προηγούμενου μήνα.

  Η στέγαση, η αναψυχή, η επίπλωση, οι λειτουργίες των νοικοκυριών και οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα. Ο δείκτης για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά και ο δείκτης για την ιατρική περίθαλψη ήταν μεταξύ εκείνων που μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

  Σε ετήσια βάση, ο Core CPI σκαρφάλωσε κατά 5,5% όσο και αναμενόταν, ελάχιστα πιο χαμηλά από το +5,6% του προηγούμενου μήνα.

  Ενόψει της ανακοίνωσης, οι αγορές έχουν ενσωματώσει μια πιθανότητα 73,1% για αύξηση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα και 26,9% πιθανότητα να μην υπάρξει καμία αύξηση, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, οι αγορές έβλεπαν 69,8% πιθανότητα για αύξηση 50 μονάδων βάσης και 30,2% πιθανότητα για αύξηση 25 μονάδων βάσης. Ωστόσο, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τις τελευταίες ημέρες άνοιξε το δρόμο για μια πιο συγκρατημένη άποψη για τη νομισματική πολιτική.

  Η μεγάλη είδηση ήταν ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τις υπηρεσίες εκτός καταστημάτων, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,43% τον Φεβρουάριο, ταχύτερα από το 0,26% του Ιανουαρίου, και πιθανότατα θα διατηρήσει την πίεση στη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, δήλωσε ο συνεργάτης της SA Mott Capital Management.

  Ο συνεργάτης της SA, Damir Tokic, υιοθετεί μια διαφορετική οπτική, σημειώνοντας ότι “ο βασικός CPI επιταχύνεται, με την υψηλότερη αύξηση τους τελευταίους 5 μήνες στο 0,5%, και πάνω από τις προσδοκίες του 0,4%, με επικεφαλής τις υπηρεσίες μεταφορών στο 1,1%. Τα καλά νέα είναι ότι τα άλλα μέρη της έκθεσης του CPI είναι σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν, γεγονός που τουλάχιστον δεν αναγκάζει τη Fed σε αύξηση πανικού, εν όψει της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης“.

  “Παρακολουθώντας τον πληθωρισμό καθώς και άλλες πρόσφατες εξελίξεις, η FED έχει μια δύσκολη αποστολή. Σύμφωνα με την εντολή της για σταθερές τιμές, πρέπει ακόμη να δει τον πληθωρισμό να μειώνεται περαιτέρω, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρεοκοπίες των τραπεζών της περασμένης εβδομάδας έσπρωξαν τα ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο επίκεντρο, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει στο επίκεντρο και αποτελεί μέρος της διπλής εντολής της μαζί με τη μέγιστη απασχόληση. Η Fed θέλει να περιορίσει τις επιπτώσεις των τραπεζικών χρεοκοπιών, ώστε να μην μολύνουν το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία”, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate, Mark Hamrick.

   

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα