23.7 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Έλεγχος στις οικονομικές καταστάσεις 2021-2022 της Attica Bank

    Έλεγχο της αξιοπιστίας των οικονομικών καταστάσεων της Attica Bank για τις χρήσεις 2021 και 2022 πραγματοποιεί σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΒΝ η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).
    Ειδικότερα, η ΕΛΤΕ με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της (στο ΔΣ μετέχουν εκπρόσωποι της ΤτΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) που ελήφθη στις αρχές Μαΐου πραγματοποιεί ποιοτικό-θεματικό έλεγχο του έργου του ορκωτού ελεγκτή της Attica Αναστάσιου Κυριακούλη της ελεγκτικής εταιρίας KPMG.

    Ο έλεγχος εστιάζεται κυρίως στο χειρισμό των τιτλοποιήσεων και την εγγραφή ή μη προβλέψεων ώστε να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο αποτυπώνεται ορθά στις οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιευτεί η οικονομική εικόνα της Τράπεζας.
    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εντολή ελέγχου διαβιβάστηκε στην KPMG στις 15 Μαΐου και της δόθηκε προθεσμία ώστε να προετοιμαστεί για τον έλεγχο ο οποίος ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος βρίσκεται σε σχετικά αρχικό στάδιο λόγω της πολυπλοκότητας των στοιχείων που ελέγχονται όπως ο χειρισμός των τιτλοποιήσεων, ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί ζητήματα για τα οποία καλείται η KPMG να απαντήσει τεκμηριωμένα στο αν και κατά πόσο η αποτύπωση στις οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιευτεί είναι ορθή.

    Ο έλεγχος τρέχει σε μια περίοδο όπου οι αποκαλύψεις ειδικά για την αύξηση κεφαλαίου του 2021 που έχουν γίνει από το ΒΝ είναι συνταρακτικές.
    Ειδικά μάλιστα όταν η ίδια η Ellington πραγματοποιεί αναφορές σε ζητήματα που δεν της επέτρεψαν να συμμετάσχει στην αύξηση
     (χωρίς να τα προσδιορίζει συγκεκριμένα) αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ειδικά δε για την αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων.

    Επισημαίνεται ότι στην επιστολή της η Ellington προς το bankingnews μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Η Ellington κατέστησε σαφές τον Νοέμβριο του 2021 ότι θα συμμετείχε στον πρώτο γύρο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ της Τράπεζας («SCI») μόνο εάν πληρούνταν ορισμένοι όροι που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών.

    Αυτή η προθυμία συμμετοχής απέδειξε τη δέσμευση και την ικανότητα της Ellington να προχωρήσει, με την επιφύλαξη εύλογων εμπορικών εκτιμήσεων, και να χρησιμοποιήσει τους απαραίτητους πόρους για να το κάνει αυτό σε πολύ περιορισμένα χρονοδιαγράμματα.
    Παρά την καλή πρόοδο με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών, ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του SCI.
    Ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό για την Ellington να αποκτήσει έγκαιρα τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για να της επιτρέψει να συμμετάσχει στον πρώτο γύρο της αύξησης κεφαλαίου.

    Τελικά, παρά τη δέσμευση της Ellington και την πολλή σκληρή δουλειά για την επένδυση, οι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των μερών στη συναλλαγή δεν εκπληρώθηκαν εντός του ισχύοντος χρονικού πλαισίου, παρά την επιθυμία των άλλων μερών να επιταχύνουν τη διαδικασία σε μόλις ένα μήνα.

    Για προφανείς λόγους, ένας Όμιλος Επενδύσεων των ΗΠΑ όπως η Ellington δεν καταλήγει σε συμπεράσματα σχετικά με τη διάρθρωση τέτοιων επενδύσεων χωρίς επαρκή και τεχνικά προηγμένη εξέταση με βάση την παροχή κατάλληλων ολοκληρωμένων πληροφοριών και τη συμμόρφωση με τους όρους από την εκδότρια»

    Το τι εννοεί η Ellington σχετικά με την μη παροχή κατάλληλων πληροφοριών και διαβεβαιώσεων πιθανόν να αποδειχτεί από τον έλεγχο της ΕΛΤΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
    Διότι η πληροφόρηση ενός επενδυτή σχετίζεται πρώτα και κύρια με την αξιοπιστία και την τεκμηρίωση των οικονομικών στοιχείων.

    Νίκος Καρούτζος

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα