16.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Έκρυθμη η κατάσταση στην Κολομβία- Σε διάλογο καλεί τους εξεγερμένους ο Πρόεδρος Ντούκε

    Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Κολομβία, αποτέλεσμα των οποίων είναι ο θάνατος μέχρι στιγμής 26 ανθρώπων.

    Οι κινητοποιήσεις στόχο έχουν να πλήξουν τον συντηρητικό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2018. Ο πρόεδρος Ντούκε, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κάλεσε σε διάλογο τους εξεγερμένους.

    “Πρέπει να ακούσουμε όλους τους τομείς της χώρας, αλλά η χώρα πρέπει επίσης να ακούσει την κυβέρνηση (…) αυτό περιλαμβάνει όσους διαδηλώνουν αλλά και όσους δεν διαδηλώνουν”, δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Μιγκέλ Σεμπάλος, ο οποίος έχει διοριστεί μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό Blu Radio.

    Ο Σεμπάλος διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των διαδηλωτών. Στη συνέχεια σε ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε “την Εθνική Επιτροπή Απεργίας να συναντηθεί με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο” Μαρία Λουσία Ραμίρες, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

    Η Επιτροπή αυτή, η οποία απηύθυνε την έκκληση για διαδηλώσεις, δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει απευθείας με τον Ντούκε.

    Ωστόσο ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων Central Unitaria de Trabajadores, ο Φρανσίσκο Μαλτές, απάντησε σε βίντεο που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης ότι διάλογος μπορεί να ξεκινήσει “μόλις αποστρατιωτικοποιηθούν οι πόλεις και η ύπαιθρος όπου σφαγιάζουν νέους που διαδηλώνουν ειρηνικά”. Στο μεταξύ “θα συνεχίσουμε την εθνική απεργία”, προειδοποίησε.

    Από την πλευρά της η δήμαρχος της Μπογοτά Κλαούντια Λόπες σχολίασε ότι “πρέπει να συνομιλήσουμε με αυτούς που βρίσκονται στον δρόμο, με τους νέους”.

    Το κίνημα αμφισβήτησης, που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου, αρχικά είχε στόχο ένα νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα επηρέαζε πολύ τη μεσαία τάξη εν μέσω οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας covid-19.

    Ο Ντούκε απέσυρε το νομοσχέδιο και δεσμεύθηκε να υιοθετήσει ένα νέο χωρίς τα πλέον αμφιλεγόμενα άρθρα, όπως αυτό που αφορούσε την άνοδο του ΦΠΑ.

    Όμως το κίνημα αμφισβήτησης –στο οποίο συμμετέχουν συνδικάτα από πολλούς τομείς της οικονομίας, φοιτητές, αυτόχθονες, υπέρμαχοι του περιβάλλοντος– συνεχίζει με νέα αιτήματα. Οι διαδηλωτές ζητούν τη βελτίωση των πολιτικών για την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια και καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

    Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 800 τραυματιστεί από την αρχή των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, ο οποίος δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και ημέρες. Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, φτάνοντας στο σημείο να αναφέρουν έως και 30 νεκρούς.

    Στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Ντιέγο Μολάνο επέρριψε για μία ακόμη φορά τις ευθύνες για τις ταραχές που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις στους πρώην αντάρτες Farc, τους αντάρτες ELN και σε ένοπλες ομάδες.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα