Η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε το Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου, το οποίο βρίσκεται στον ανώτερο περίβολο του φρουρίου.
Οι χώροι εντός του κάστρου ανακαινίστηκαν και εξοπλίστηκαν με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη νέα τους χρήση. Τοποθετήθηκαν φωτισμός, κλιματισμός και συστήματα ασφαλείας. Η αρχαιολογική έκθεση φιλοξενείται σε τέσσερις αίθουσες με καμάρες. Το κτήριο της Οπλοθήκης λειτουργεί ως κέντρο ενημέρωσης για την ιστορία της Ναυπάκτου και τις αναστηλωτικές εργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ παράλληλα φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του Μουσείου του Κάστρου, αναστηλώθηκαν τα ανατολικά τείχη της οχύρωσης, από την Ωραία Ντάπια μέχρι τον πύργο του Ρολογιού. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης των επάλξεων, ενισχύσεις, εκτεταμένοι καθαρισμοί και ολοκληρώθηκε η ανάδειξή τους.
Από την πλευρά της, η Υπουργός δήλωσε: «Βρισκόμαστε, με μεγάλη χαρά, στη Ναύπακτο για την απόδοση μιας σειράς έργων που υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το Μουσείο της Ναυπάκτου είναι το πρώτο μουσείο στην πόλη, το πρώτο βυζαντινό μουσείο στην Αιτωλοακαρνανία και το 24ο μουσείο, που εγκαινιάζουμε, από τον Ιούλιο του 2019. Περιλαμβάνει εκθέματα από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή καστροπολιτεία, αναδεικνύοντας την ιστορία της Ναυπάκτου από την πρωτοβυζαντινή περίοδο έως τον 19ο αι. Είμαστε, πραγματικά, υπερήφανοι για αυτό. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟ με 350.000 ευρώ. Στη Ναύπακτο έχει γίνει ένα μείζον αναστηλωτικό έργο που αφορά στις οχυρώσεις, στα μνημεία μέσα στο Κάστρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το δύσκολο τεχνικό έργο στο Λιμάνι της Ναυπάκτου από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ. Τα θεμέλιά του έχουν υποστεί πολύ μεγάλες φθορές από την θάλασσα αλλά και από ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Το σύνολο των έργων που εκτελούνται στην Αιτωλοακαρνανία από το ΥΠΠΟ, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει συνολικό προϋπολογισμό, που ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ».
Ταυτόχρονα, έγιναν εργασίες σε έντεκα εμβληματικές κρήνες, που αποτελούν τοπόσημα των γειτονιών του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου, όπως η κρήνη Μεγαλομάτα, η κρήνη του Βεζίρ Τζαμιού, η κρήνη της Σιδηρόπορτας και του Αγίου Κήρυκου, οι οποίες αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους μορφή.