13.2 C
Athens
Thursday, December 5, 2024
More

    Ν. Δένδιας: Επενδύουμε 2 δισ. ευρώ ετησίως για την άμυνα μας

    Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά την ενημέρωση των κομματικών εκπροσώπων την Τετάρτη σχετικά με τη νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2024-2035 από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

    Η νέα Δομή είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της “Ατζέντας 2030”, με τον υπουργό να την περιγράφει ως τη “μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της Εθνικής Άμυνας” στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ” χθες.

    Το σχέδιο του υπουργού προβλέπει συνολικό εξορθολογισμό της στελέχωσης του Στρατού, με το κλείσιμο στρατοπέδων που δεν έχουν πλέον λειτουργική αξία. Συγκεκριμένα, με τη νέα δομή, έξι τάγματα πεζικού καταργούνται λόγω υπολειτουργίας, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί στελέχωση των μονάδων τουλάχιστον στο 70%.

    Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου Δένδια είναι η εγκατάσταση μιας σύγχρονης αντιαεροπορικής ασπίδας για την προστασία όλων των νησιών και της ενδοχώρας, χρησιμοποιώντας συστήματα anti-drone και αντιαεροπορικής άμυνας.

    Ανάγκη για επενδύσεις 20 δισ. ευρώ στην άμυνα

    Ο υπουργός, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα “Transatlantic Shifts and Regional Stakes: A Post – US Elections Analysis”, αναφέρθηκε σε ένα “μεγάλο πρόγραμμα” για την Ελλάδα.

    «Λόγω της κρίσης από το 2010 έως το 2019, οι επενδύσεις στην άμυνα ήταν σχεδόν μηδενικές. Για να διατηρήσουμε τις σημερινές δυνατότητες, η Ελλάδα χρειάζεται δύο δισ. ευρώ ετησίως για την άμυνα. Αν υπολογίσουμε δύο δισ. για δέκα χρόνια, έχουμε ένα έλλειμμα επενδύσεων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε τώρα να καλύψουμε αυτή την έλλειψη, επενδύοντας δύο δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά αυτό δεν καλύπτει το κενό των 20 δισ. ευρώ από προηγούμενα χρόνια».

    Ο υπουργός ανέφερε ότι στο Υπουργείο Άμυνας έχει θεσπιστεί πλέον ένας νέος κανόνας, όπου κάθε πρόγραμμα αξιολογείται, μεταξύ άλλων, και βάσει του ποσοστού επενδύσεων που γίνεται στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Έφερε ως παράδειγμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Constellation σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς προβλέπεται η κατασκευή των πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία και έχει εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα αναλάβει και τη συντήρηση πλοίων του αμερικανικού στόλου που επιχειρούν στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό. Συνοψίζοντας, ο υπουργός τόνισε ότι το ποσοστό επένδυσης στην ελληνική αμυντική βιομηχανία αποτελεί κομβικό κριτήριο για την επιλογή κάθε προγράμματος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα