17 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    Αύξηση επιτοκίων: Η Fed τα “παγώνει” και η ΕΚΤ συνεχίζει

    H υποχώρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα των 2 τελευταίων ετών έφερε αρκετά χαμόγελα στις αγορές, προεξοφλώντας παράλληλα το πάγωμα των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed. Αντίθετα όμως η ΕΚΤ δεν δείχνει να συμμερίζεται τα χαμόγελα που υπάρχουν στις ΗΠΑ και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την φορά.

    Τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ελπίζοντας πως θα δώσει ένα σήμα για το τέλος του κύκλο των αυξήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, επίκειται μία ακόμη αύξηση, πιθανότατα τον Ιούλιο επίσης κατά 25 μονάδες βάσης. Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να έχει υποχωρήσει σημαντικά τον Μάιο και την οικονομία των 20 χωρών – μελών να έχει εισέλθει σε ύφεση, ενισχύεται ακόμα περισσότερο το σενάριο ότι πλησιάζει το τέλος του ταχύτερου κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων στην 25ετή ιστορία της ΕΚΤ.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδα που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά αυτό που δείχνει να προκαλεί ανησυχία στην ΕΚΤ είναι ο υψηλός δομικός πληθωρισμός, που στο 5,3%, λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ. Ο ρυθμός των μισθολογικών αυξήσεων είναι διπλάσιος του ρυθμού που συνάδει με τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

    Ανησυχητικές ενδείξεις τιμών

    Τις τελευταίες ημέρες πάντως παρατηρείται αναταραχή στις αγορές ενέργειας, με αναστροφή της τάσης για την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία ενώ κινούνταν στα επίπεδα των 23 ευρώ η μεγαβατώρα, πλέον έχει φτάσει στα 36 ευρώ. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την τιμή του πετρελαίου. Το Brent πλέον κινείται πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, αλλά παραμένει μέσα στα στενά όρια των 72 έως 77 δολαρίων που κινείται ότι αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Για το μεν φυσικό αέριο η άνοδος οφείλεται στις αυξημένες θερμοκρασίες στον βορά της Ευρώπης που φέρνουν υψηλότερη ζήτηση για κλιματισμό, για το δε πετρέλαιο εξαιτίας των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που γεννούν προσδοκίες για άμεσο τέλος στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα