16.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην ελληνική αγορά

    Η ουκρανική κρίση δημιουργεί ανησυχίες στην ελληνική αγορά πρωτίστως για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας ασφάλειας, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική επίπτωσης της στην ελληνική αγορά.

    Πολύ λιγότερο απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο οι πιθανοί κίνδυνοι επάρκειας και ελλείψεων στην αγορά. Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης ενώ σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου επισημαίνονται τα μείζονα και τα ελάσσονα ζητήματα της Ουκρανικής κρίση.

    Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα παρακάτω και συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ουκρανίας:

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί γεωπολιτική αναταραχή στην ευρωπαϊκή «γειτονιά μας» με σοβαρές επιπτώσεις στην τροφοδοσία ενέργειας και μεγάλες επιβαρύνσεις στις οικονομίες των χωρών-μελών της ΕΕ. Εάν μάλιστα δεν αποφευχθούν εγκαίρως τα διαχυτικά αποτελέσματα από τα αντίμετρα της Ρωσίας στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, με εναλλακτικό σχέδιο επαρκούς τροφοδοσίας φυσικού αερίου, τότε οι εκτιμήσεις υψηλού κόστους ενέργειας σε ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι δυσοίωνες και το 2023. Η ένταση των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές καταγράφεται στις απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και την αύξηση ρεκόρ στη τιμή του πετρελαίου.

    Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ουκρανία, η αγορά της έχει εμπορικό ενδιαφέρον γιατί είναι μεγάλη πληθυσμιακά, αλλά με σχετικά χαμηλή εισοδηματική δύναμη. Διαθέτει επιχειρηματικές προοπτικές, ιδίως από την ενεργειακή ισχύ και την αλλαγή πορείας της εμπορικής πολιτικής προς την Ε.Ε., όμως παραμένει μια δύσκολη αγορά και εξελίσσεται σε δυσκολότερη, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις και τη διαμόρφωση των νέων γεωπολιτικών δεδομένων. Η αναμενόμενη μάλιστα μείωση της ισοτιμίας της Γκρίβνας έναντι του Δολαρίου και του Ευρώ, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε εισαγωγές, εξαγωγές και τουρισμό.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα