23.7 C
Athens
Monday, April 29, 2024
More

    17 Ιανουαρίου 2001: Η ενεργειακή κρίση στην Καλιφόρνια που άφησε χωρίς ηλεκτροδότηση χιλιάδες ανθρώπους

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκρέι Ντέιβις, αργά το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου 2001, κηρύττει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχει προηγηθεί η διακοπή στην ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε μια περιοχή που απλώνεται από το Όρεγκον έως το Μπέικερσφιλντ.

    Της Πέπης Οικονομάκη

    Ενώ προγραμματισμένες, ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν στην πολιτεία, αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν σε τόσο μεγάλη έκταση. Ο κυβερνήτης Ντέιβις ανακοινώνει ότι οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της πολιτείας, η Pacific Gas and Electric και η SouthernCalifornia Edison, βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ότι διέταξε μια κρατική υπηρεσία, το Τμήμα Υδάτινων Πόρων, να γίνει ο κύριος αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής που προμηθεύουν την πολιτεία.

    ”Η επικείμενη απειλή εκτεταμένης και παρατεταμένης διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Καλιφόρνιας, στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και στη γεωργία συνιστά μια κατάσταση ακραίου κινδύνου για την ασφάλεια των προσώπων και των περιουσιών εντός της πολιτείας, η οποία, λόγω του μεγέθους της, είναι πιθανό να είναι πέρα από τον έλεγχο των υπηρεσιών, του προσωπικού, του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων οποιασδήποτε μεμονωμένης κομητείας ή πόλης”, ανέφερε ο κυβερνήτης.

    Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης αναγνώρισε ότι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις διακοπές ρεύματος και απείλησαν με περισσότερες τις επόμενες ημέρες ήταν το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής αντιστέκονταν στην πώληση της ενέργειάς τους σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που μπορεί να μην ήταν ποτέ σε θέση να την πληρώσουν. Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι τέσσερις από αυτές τις εταιρείες παραγωγής, η Duke, η Southern, η Reliant και η Dynergy, ήταν έτοιμες να οδηγήσουν τελικά τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο δικαστήριο πτώχευσης, αλλά συμφώνησαν να περιμένουν τώρα που η πολιτεία, η οποία απολαμβάνει σταθερή πιστοληπτική ικανότητα, είχε παρέμβει και θα ήταν ο κύριος αγοραστής της ενέργειάς τους. Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι η συμφωνία εξαρτιόταν από την ψήφιση από το νομοθετικό σώμα την Πέμπτη ενός νομοσχεδίου που θα έδινε στην πολιτεία τη δυνατότητα να αγοράζει ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα.

    Ο επικεφαλής της ECCO International, δρ Αλέξης Παπαλεξόπουλος, σε μία παλαιότερη ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΕΗ με θέμα “Ενεργειακή κρίση της Καλιφόρνια το 2001: Τι συνέβη, ποιος φταίει και χρήσιμα συμπεράσματα” είχε χαρακτηρίσει “Συνταγή για καταστροφή” την έλλειψη σύνδεσης ανάμεσα στη χονδρεμπορική και στη λιανεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Όπως τόνισε, όταν σε μία αγορά οι τιμές πώλησης της ενέργειας στους καταναλωτές είναι μικρότερες από τις τιμές με τις οποίες οι ηλεκτρικές εταιρείες αγοράζουν ενέργεια στη χονδρεμπορική αγορά, αυτό και μόνο μπορεί να οδηγήσει ολόκληρη την αγορά σε κρίση ανάλογη με αυτήν που εκδηλώθηκε στην Καλιφόρνια. 

    Η κρίση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να πτωχεύσουν οι μεγαλύτερες ηλεκτρικές εταιρείες, εκατομμύρια καταναλωτών να υποστούν μεγάλες διακοπές ρεύματος και να κινδυνεύσει ακόμη και το τραπεζικό σύστημα της πολιτείας.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα