22.6 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    Ψηφιακή σύνταξη "ATΛΑΣ": τι είναι ακριβώς

    Εγκαινιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου, στο υπουργείο Εργασίας και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας», ενώ απονεμήθηκαν και οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησε και ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, περιγράφοντας όλα τα στάδια έως την παραγωγική λειτουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».Από τις 15 Απριλίου, έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάχθηκαν δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων: οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

    Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία έκδοσης σύνταξης στην πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

    Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος ώστε στο τέλος του 2021 να απονέμεται ψηφιακά το 80%-85% των συντάξεων.Η άντληση των δικαιολογητικών θα γίνεται πλέον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες, έτσι μπαίνει ένα τέλος στις ουρές, στα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις εκκρεμείς συντάξεις.

    Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν χρειαζόταν έως και 1,5 έτος και έως 9 δικαιολογητικά από την υποβολή της αίτησης μέχρι την απόφαση συνταξιοδότησης. Σημειώνεται ότι με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» η κοινοποίηση της απόφασης θα γίνεται ταυτόχρονα με την έκδοση.

    Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του τόνισε ότι : «Είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Απεγκλωβίζουμε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων που ταλαιπωρούνται για μήνες ή χρόνια» τονίζοντας ότι το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο και διαχρονικό. «Έπρεπε από κάπου να ξεκινήσουμε. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Το 1/3 των συντάξεων από σήμερα θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά», συμπλήρωσε.

    «Το σύστημα ΑΤΛΑΣ καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα. Παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος τη γραφειοκρατίας, που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών. Όλα τα στάδια της διαδικασίας θα γίνονται στο εξής αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής από την αίτηση μέχρι την τελική απόφαση σχεδόν εκμηδενίζεται, από 1,5- έως 2 χρόνια θα διαρκεί λίγες ώρες», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ψηφιακή επεξεργασία αποκλείει λάθη.

    Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΑΤΛΑΣ θα ανακουφίσει και το Δημόσιο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα αιτήματα πέραν των 3 μηνών.

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα