18.1 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των συναλλαγών με μετρητά

     
     
    Την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει κι άλλο τις συναλλαγές με μετρητά αποτύπωνε σχετικό άρθρο που είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για το φορολογικό κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Συγκεκριμένα, η διάταξη προέβλεπε τη μείωση του ορίου των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 300. Επιπλέον προέβλεπε ότι οι δαπάνες ενοικίου δεν θα μπορούν να εκπίπτουν αν δεν έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα. Το εν λόγω άρθρο όμως, δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα. Ο λόγος δεν είναι άλλος, από το γεγονός ότι η κυβέρνηση λογάριαζε χωρίς τον … ξενοδόχο που λέγεται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η παλιά γνώριμη από το ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που ανέλαβε πρόσφατα ως επικεφαλής στην διοίκηση της ΕΚΤ, διατύπωσε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» προς το οικονομικό επιτελείο της χώρας μας για την πολιτική της περεταίρω μείωσης του ορίου στη χρήση μετρητών.
     
    Στη γνωμοδότηση της η ΕΚΤ, που φέρει και την πρώτη υπογραφή της Κ. Λαγκάρντ από αυτή τη θέση, σημειώνεται ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016 και επιχειρούνται τώρα να διευρυνθούν, αντιβαίνουν τους όρους της Συνθήκης. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι στο δίκαιο της ΕΕ και η σύσταση της Επιτροπής δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη που να επιτρέπει υπό όρους τη θέσπιση περιορισμών στις συναλλαγές με μετρητά. Σημειώνει μάλιστα, ότι όταν οι αρχές της Ελλάδας επέβαλλαν τους σχετικούς περιορισμούς δεν είχαν προηγουμένως απευθυνθεί στην ΕΚΤ ούτε είχαν υποβάλει κάποιο αίτημα για διαβούλευση.
     
    Μια σημαντική παράμετρος εξάλλου που η έκθεση δεν παραλείπει να τονίσει είναι ότι η συναλλαγές τοις μετρητοίς εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάποιες κοινωνικές ομάδες, η οποία τους επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των δαπανών τους, να διακανονίζουν με αμεσότητα της υποχρεώσεις τους, ενώ παραμένει και η μοναδική συναλλαγή η οποία δεν επιβαρύνεται με τέλη.
     
    Το πιο σημαντικό όμως είναι η ΕΚΤ καλεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει την αναλογικότητα και τη συμβατότητα των υπόλοιπων μέτρων που συνδέονται με τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, όπως το πολυδιαφημισμένο ποσοστό του 30% μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών για τις δαπάνες εισοδήματος, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο μέτρο ως προβληματικό πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα