17 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    Το σήμα για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα


      Ο σύνδεσμος εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας παρουσίασε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το τελικό σήμα που θα συνοδεύει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι πρέπει να γίνει διεθνής καμπάνια για την ενίσχυση του brand της Μακεδονίας μας. Η παρουσίαση του σήματος εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση. Στόχος είναι να είναι αναγνωρίσιμο από τους διεθνείς καταναλωτές και να διεισδύει στις αγορές του κόσμου.

    Τα επόμενα στάδια προβλέπουν την υιοθέτηση του σήματος-σφραγίδα, απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Β. Ελλάδος, ώστε σύντομα να κατοχυρωθεί ως ελληνικό στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας στο Αλικάντε της Ισπανίας. Αμέσως μετά το σήμα θα είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενη ελληνική επιχείρηση, που θα μπορεί να το αξιοποιήσει -με βάση τον κανονισμό που θα το συνοδεύει- για τη σήμανση των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ώστε να κατοχυρώσουν μία ενιαία ταυτότητα, η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα που παράγονται στη Μακεδονική γη. Στηρίζουμε. λοιπόν, την πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ με τη βεβαιότητα ότι το σήμα αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα, η οποία, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά ταυτόχρονα χαράσσει με αυτοπεποίθηση και το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, ένα πιο φωτεινό μέλλον».
    Βασικό ζητούμενο για το σήμα ήταν να παραπέμπει σε κάτι αμιγώς ελληνικό και αναγνωρίσιμο, χωρίς να συνδέεται με πολιτικές παραμέτρους. Σε εικαστικό επίπεδο έπρεπε να είναι ευανάγνωστο, λιτό, ευέλικτο, πρωτότυπο και διαχρονικό. Από τεχνική άποψη δεν θα έπρεπε, ούτε να περιορίζει τη μέθοδο εκτύπωσης, ούτε να την επιβαρύνει οικονομικά. Λήφθηκε, επίσης υπόψη το γεγονός ότι πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σε πολύ μικρές διαστάσεις. Με αυτά τα ζητούμενα δόθηκαν στο σήμα τρία χαρακτηριστικά: Πρώτον, στο κέντρο του δεσπόζει ένα μεγάλο «Μ», ένα γράμμα που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις γλώσσες και η χώρα μας δεν θα ήθελε να το  «χαρίσει» στα Σκόπια. Δεύτερον, το σύνθημα θα είναι «Macedonia the GReat». Και τρίτον, θα έχει δύο χρώματα, το άσπρο και το μπλε. Όπως επιγραμματικά τόνισε ο χθες ο Πρωθυπουργός, «το σήμα θα έχει «το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα, το εμβληματικό «Μ» της Μακεδονίας και τον χαρακτηρισμό «GReat», που παραπέμπει στο «μεγάλη», αλλά και στο «Greece». Μία ένδειξη η οποία θα σηματοδοτεί την προέλευση όλων των αγαθών από την Ελληνική Μακεδονία. Την μεγάλη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα