21.9 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    Τι προσδοκά η Κυβέρνηση από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης


     
    Το πρόγραμμα αυτό -που φέρει το όνομα του αείμνηστου δημάρχου της Αθήνας, Αντώνη Τρίτση- ανταποκρίνεται στην κινητοποίηση που έχει σημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να στηριχθούν  οι τοπικές κοινωνίες να υπάρξει ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

    «Το πιο βασικό». όπως τόνισε ο ίδιος κατά  την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και κυβερνητικά στελέχη,  «είναι κατά το πόσον οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ωριμάσουν γρήγορα έργα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να τα υλοποιήσουν». Για το σκοπό αυτό, καθώς και για την ταχεία προώθηση του Προγράμματος, το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχει στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.


    Άμεσοι και απώτεροι στόχοι του Προγράμματος 
     
    Τα χρήματα του Προγράμματος -που θα έχει διάρκεια ως το 2023- φτάνουν τα 2,5 δις ευρώ και προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -το οποίο έχει υπογράψει  μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών- καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει με 1,5 δις ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Το Πρόγραμμα αφορά έργα πνοής σε όλη τη χώρα, και στη διάρκεια της κατασκευής τους προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Βασικοί στόχοι του είναι: Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας.   Η ασφάλειας και η ποιότητα ζωής. Η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών. Το περιβάλλον. Η ψηφιακή σύγκλιση.  Η παιδεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός. Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με ειδικά προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα