17.2 C
Athens
Monday, May 13, 2024
More

    Τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στην Εύβοια

    Τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή στην Εύβοια καταγράφει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Yπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αφορούν τις πλημμύρες και τις καταστροφές που υπέστησαν εκατοντάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που προξένησαν έως και θανάτους.  Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

    • Αναστολή όλων των Φορολογικών Υποχρεώσεων στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου 2021, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.
    • Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή: Επιχορήγηση του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ύψους 300.000 €, και του Δήμου Χαλκιδέων, ύψους 300.000 €, για τη χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων ποσού 600 € σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.
    • Αποζημιώσεις σε υποδομές: Χρηματοδότηση του Δήμου Χαλκιδέων με το ποσό των 700.000 € και του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων με το ποσό των 500.000 € από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από θεομηνίες.
    • Αποζημιώσεις σε αγρότες: Προχώρησε, μέσω του ΕΛΓΑ, η άμεση καταγραφή ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
      • Όσον αφορά τις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν σε φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
      • Οι ασφαλιστικά καλυπτόμενες και μη ζημιές που αφορούν τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, αρχικά εκτιμώνται στο 1.400.000 €.
    • Εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί: Η ενίσχυση αυτή ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 € ανά κατοικία και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 € ανά επιχείρηση.
    • Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
    • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
    • Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
    • Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

    Συμπερασματικά, με την άμεση εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, έμπρακτα, ότι υλοποιεί συντονισμένα, με ταχύτητα, συνέπεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πρωτοφανούς καταστροφής.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα