18.1 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    Συναγερμός: Πάνω από 1 εκατομμύριο παγκοσμίως οι νεκροί λόγω κορωνοϊού

    Τραγωδία χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς σύμφωνα με ανακοινώσεις του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 2019 στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Γιουχάν  προτού εξαπλωθεί στον κόσμο ολόκληρο, ξεπέρασε σήμερα το φράγμα του ενός εκατομμυρίου νεκρών.

    Η καμπύλη μετά από μια μικρή μείωση τους καλοκαιρινούς μήνες φαίνεται να είναι πάλι σε σημαντική άνοδο αφού τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ οι θάνατοι καθημερινά ανέρχονται σε χιλιάδες παγκοσμίως.  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παγκοσμίως έχουν καταγραφεί επισήμως 1.000.009 νεκροί σε διεθνές επίπεδο, επί συνόλου 33.018.877 κρουσμάτων μόλυνσης. 22.640.048 άνθρωποι θεωρείται απεναντίας ότι έχουν αποθεραπευτεί από τις αρχές.

    Οι περιφέρειες του κόσμου οι οποίες καταγράφουν τους βαρύτερους απολογισμούς είναι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (341.032 θάνατοι επί συνόλου 9.190.683 μολύνσεων), η Ευρώπη (229.945 νεκροί, 5.273.943 κρούσματα) και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (214.031 νεκροί και 7.258.663 κρούσματα ).

    Την ίδια στιγμή, αγώνα δρόμου δίνουν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για να βρούνε και στη συνέχεια να παραγάγουν το πλέον αποτελεσματικό εμβόλιο που θα ανακόψει την πορεία του κορωνοϊού. Πέντε εμβόλια, τρία στη Δύση, δύο στην Κίνα, βρίσκονται στη λεγόμενη φάση τρία των κλινικών δοκιμών, ενώ ένα ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, έχει δώσει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα. Όμως οι έρευνες αυτές προς το παρόν δεν μπορούν να προλάβουν την ταχύτητα της πανδημίας. 

    Και ενώ η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη  με την χειρότερη πανδημία των τελευταίων δεκαετιών αλλά και ανήμπορη να κάνει το οτιδήποτε, οι κυβερνήσεις των κρατών λαμβάνουν μέτρα περιορισμού, ακυρώσεις διοργανώσεων (Ολυμπιακοί αγώνες, Φεστιβάλ Κανών, EURO) και μετράνε τις απώλειες του και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

    Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις μεγάλες οικονομίες ήταν βαρύς: συρρίκνωση άνευ προηγουμένου το δεύτερο τρίμηνο. Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έφθασε το 9,5%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να καταστρέφονται τον Απρίλιο.

    Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, κατάφερε αντίθετα να αποφύγει την ύφεση θέτοντας υπό έλεγχο την επιδημιολογική κατάσταση.

    Για τις πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα