17 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    Που καταλήγει το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών

     
    Τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) που διενεργήθηκε με τη συνδρομή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 44% του μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ελλάδα καλύπτει την πληρωμή λογαριασμών και φόρων, ενώ το 25% πηγαίνει σε αγορές προϊόντων με το μεγαλύτερο ποσοστό να αντιστοιχεί στην αγορά τροφίμων.
     
    Μάλιστα, όπως σημειώνει η έρευνα 3 στα 4 νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το 80% του μηνιαίου εισοδήματός τους προκειμένου να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 10% των νοικοκυριών εμφανίζουν περισσότερες υποχρεώσεις απ΄ό τι τα μηνιαία εισοδήματα τους.
     
    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, οι Έλληνες έχουν ξεχάσει εδώ και καιρό την έννοια της αποταμίευσης, καθώς στην πλειοψηφία τους τα νοικοκυριά καταφέρνουν οριακά να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σε λογαριασμούς, φόρους και στα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Σε αυτό το δυσμενές κλίμα, ο κλάδος του λιανεμπορίου προσπαθεί να επιβιώσει με παρατεταμένες εκπτώσεις και προσφορές, την στιγμή που οι καταναλωτές φαίνεται πλέον να «μελετούν» όλες τις πιθανές επιλογές πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά.
     
    Το πλήγμα που έχει δεχτεί στα εισοδήματά της η λεγόμενη μεσαία τάξη είναι πολύ ισχυρό, καθώς η αγοραστική της δύναμη μειώθηκε δραστικά την τελευταία δεκαετία με τις συνέπειες να είναι εμφανείς ιδιαίτερα σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο.
     
    Το καίριο ερώτημα λοιπόν παραμένει, για το ποιες θα είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων έτσι ώστε να καταφέρει να ορθοποδήσει συνολικά η αγορά και η οικονομία εν γένει. Το σίγουρο είναι ότι οι κινήσεις που απαιτούνται θα πρέπει να είναι δυναμικές και να αποσκοπούν στην ουσιαστική λύση του προβλήματος, που φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιφανειακά –όπως συμβαίνει ως σήμερα- με επιδόματα και πρόσκαιρα βοηθήματα.

     
     

     

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα