28.4 C
Athens
Thursday, May 23, 2024
More

    Κύκλωμα "έσβησε" πάνω από 6 εκατ. ΦΠΑ

     
     
    Στον εντοπισμό κυκλώματος που έχει αναπτύξει λογισμικό υψηλής τεχνολογίας που αλλοιώνει τις συναλλαγές προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μετά από έρευνες σε καταστήματα, ταμειακές μηχανές και διασταύρωση στοιχείων των επιχειρήσεων, ΑΑΔΕ βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη προηγμένης τεχνολογίας, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται εταιρεία μηχανογράφησης και πάνω από 100 επιχειρήσεις. Η εταιρεία είχε αναπτύξει λογισμικό το οποίο και προμήθευε σε επιχειρήσεις, όπου ουσιαστικά αλλοίωνε τα πραγματικά στοιχεία των συναλλαγών. Έτσι άλλο ποσό έγγραφε η απόδειξη που παραλάμβανε ο πελάτης από την επιχείρηση και άλλο ποσό κατέγραφε η ταμειακή μηχανή.
     
     Μετά τις έρευνες της ΑΑΔΕ τόσο στα αρχεία της εταιρείας μηχανοργάνωσης όσο και στους επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις με τις οποίες σχετιζόταν η συγκεκριμένη εταιρεία, υπολογίζεται ότι αποκρύφθηκαν συναλλαγές ύψους άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που αναλογεί είναι πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία παράγγειλε περαιτέρω έρευνα από τα Εργαστήρια Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς το λογισμικό που είχε διοχετευθεί είναι αρκετά προηγμένο και παρείχε στους κατόχους του τη δυνατότητα να αλλοιώνουν επιλεκτικά πολλά στοιχεία και παραστατικά χωρίς να αφήνουν ίχνη.
     
    Την ίδια στιγμή η ΑΑΔΕ εντατικοποιεί τους ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για το σκοπό αυτό ενέκρινε κονδύλι για υπερωρίες κλιμακίων, τα οποία θα πραγματοποιούν διαρκείς ελέγχους για φορολογικές παρατυπίες σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα