24.2 C
Athens
Sunday, June 16, 2024
More

    Πώς η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050

    Στα 25 δισ. ευρώ προσδιορίζονται οι απαραίτητες δαπάνες στα ελληνικά δίκτυα διανομής κατά την περίοδο 2025-2050, ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα.

    Αυτό προκύπτει από τη μελέτη «Grids for Speed» που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Eurelectric και παρουσιάστηκε χθες από την Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενέργειας, κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της που διεξάγεται στην Αθήνα.

    Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τη μελέτη, περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως θα χρειαστούν για την ενίσχυση του δικτύου διανομής, ώστε να αντεπεξέλθει στην αύξηση της κατανάλωσης που θα φέρι ο εξηλεκτρισμός νέων χρήσεων (μεταφορές, ψύξη – θέρμανση).

    Στα 100 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να κινηθούν οι επενδύσεις ώστε το δίκτυο να μπορεί να «υποδεχτεί» περισσότερες ΑΠΕ. Επίσης, επιπλέον 250 εκατ. ευρώ είναι απαραίτητα σε ετήσια βάση για επενδύσεις ανανέωσης εξοπλισμού, ενώ 150 εκατ. ευρώ για «στοχευμένες» παρεμβάσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των δικτύων σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι δαπάνες ύψους 1 δισ. συμπληρώνονται από απαιτούμενες επενδύσεις για την εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεδιαχείρισης και «έξυπνων» συστημάτων τηλεμέτρησης.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ κινήθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ το 2023, διπλάσιες σε σχέση με την αμέσως προγενέστερη χρονιά. Το 2022 είχαν επίσης διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Οι νέες ανάγκες

    Οι παραπάνω δαπάνες είναι αναγκαίες ώστε το δίκτυο να μπορεί να ικανοποιήσει τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση. Με βάση τη μελέτη, μία τέτοια ανάγκη είναι η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την ενίσχυση της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης.

    Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, εκτιμάται ότι το 2040 στη χώρα μας η ζήτηση ρεύματος για την ηλεκτροκίνηση θα ανέρχεται στο 28% της συνολικής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται η ανάπτυξη νέων σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής, ενώ θα χρειαστούν μαζικές και συνεχείς αναβαθμίσεις υποσταθμών.

    Επίσης, θα χρειαστεί να υπάρξουν παρεμβάσεις για την προστασία του δικτύου από ακραία καιρικά φαινόμενα (κυρίως πυρκαγιές), με την υπογειοποίηση εναέριων γραμμών. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται το roll-out των «έξυπνων» μετρητών, με τον σχετικό διαγωνισμό να «τρέχει» για να βρεθεί ανάδοχος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα